Saturday, September 13, 2014
19
Seorang Lelaki Menyesal Kahwin Kerana....

Seorang Lelaki Menyesal Kahwin Kerana....  | Assalammualaikum dan Salam Sejahtera, kali ni kami nak kongsikan bersama anda satu kisah seorang lelaki yang menyesal selepas perkahwinannya.

Mungkin tajuk ni macam biasa-biasa, tapi kandungannya mampu membuatkan anda tersenyum, mengalirkan air mata dan mungkin anda akan termenung seketika.

Ops, lupa nak bagitahu, gambar di atas tiada kena mengena kisah ni ye! Sekadar gambar hiasan. Klau takde gambar tak syok plak kan? Ok, teruskan pembacaan anda.

Menyesal Giler Aku Kahwin………….

Ini cerita aku…..

Aku baru je kawin, ngan pilihan mak aku.

Aku tak penah kenal pon dia.

Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la.

Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol brape.

Pastu kadang2 sampai tengah hari tido, sampai terlepas kuliah.. haha.

Tade orang marah pon. Lecturer pon tak marah.

Tapi skarang, nak tido lewat sikit je ade orang sound.

“Jom la bang tido…”.

Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni.

Kesian kena buli..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak makan kol brape, nak makan ape.

Boleh makan best2, sebab beli kat kedai..

Tapi skarang, huhu..

Macam budak kecik je, kena ikut jadual makan!

Dah la kadang2 dia masak masin la, pahit la, pedas la….

Pastu kadang2 dia bagi aku makan sayor je bebanyak.

Tak makan kang kecik hati lak, pastu tulis kat status facebook dia.

Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak shopping bile, kat mane, nak beli ape..

Kira berbelanja tanpa waswas la.

Tu yang shopping kejap je melayang 2 3 ratos skelip mata.

Hohoho..

Tapi skarang, nak pegi shopping je, dia dah siap2 ngan list barang nak beli.

Tade dalam list, tak leh amik!!

Dah la berejam-jam pusing..

Leceh tol la orang pompuan nih.

Muka dia takyah citer la, memang ceria je kalau masok shopping mall.

Aku je yang muka tensen.

Arghh, nyesal giler kawin…

Kalau dulu masa belom kawin, rambut aku ni macam2 pesen la bleh buat..

Ala Korea bleh, ala Balotelli pon bleh buat, tade orang sound.

Tapi skarang, panjang sket je kene sound.. panjang sket je kene sound..

Dia kata x hensem la, x kemas la..

Tak potong kang dia tanak ironkan baju aku lak. Haisshh!!!

Ade satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan kitorang.

Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..)

ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja.

Cemburu buta lak bini aku (mentang-mentang la aku hensem..).

Ape lagi, menjerit la aku kat situ.

Maunye tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi..

Arghhhh!!! first time kot rasa malu giler camtu.

Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas meja.

Sakit wooo bini aku cubit.

Huhu.. Kesian la kat bakal anak-anak kami nanti. Haha..

Tapi yang bestnya, skarang aku dah xyah basuh baju, iron baju sendiri..

Sume dah ready made.

Hehe. Bab-bab iron baju ni memang aku x berapa sket.

Kalau dulu masa belom kawin, skali iron baju, sebulan aku pakai. Haha.

Malas basuh sebab tanak iron lagi! (Oppss kantoi..).

Pastu baju2 bergelimpangan atas katil.

Aku memang suka tido atas kain baju ni (padahal malas kemas). Skarang… hehehe.

Lagi yang best, time aku demam ke, x sihat ke, rasa diri ni cam dihargai je..

Yela, kira ade orang take care la. Total Care!! Hehehe..

Kalau masa belom kawin dulu pepandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis3..

Pastu kan, skarang kehidupan aku kira tersusun la..

Maklum la dah ade P.A.

Kalau banding ngan dulu, hmm.. x produktif sangat la kehidupan aku.

Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Quran..

Hmm sejuk hatiku.

Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik.

Jadi kena ade yang tolong ingatkan.

Ini la pentingnya cari isteri yang solehah!

Buat isteriku yang comel dan tercinta

Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat

Boleh la abang bangun awal-awal pagi

Then kita solat Subuh sama-sama..

Tapi kalu abang tak bangun gak,

ayang cubit je pehe abang

abang xkan murka..

Lagi abang sayang ade la..

Buat isteriku yang comel dan tercinta

Terima kasih kerana jaga makan minum abang

Tengok skarang abang da nak gemok da

Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..

Ke memang nak abang jadi gemuk ni?

Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek? hihihi…

Jangan bimbang atau ragu okeh,

Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..

Buat isteriku yang comel dan tercinta

Terima kasih kerana tolong iron baju abang

Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju

Jangan risau la nanti abang potong rambut..

Skarang abang dah tak selekeh macam dulu

Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang

Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge..

Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P/s: hehehe....


19 comments:

  1. TAWARAN HEBAT...
    Jom tempah kad kahwin sekarang. Betul-betul murah giler. Untuk tempahan sila klik http://www.kadmurah.com/v2/index.php?aff_id=20

    ReplyDelete
  2. πŸ˜ŠπŸ‘πŸ‘πŸ‘‹πŸ˜πŸ˜šπŸ˜›πŸ˜ŠπŸ˜Š

    ReplyDelete
  3. Apasal xtulis dlm bahasa tamil je.huhuhu

    ReplyDelete
  4. Nak kawen...tapi jodoh xdak.. wuwuwu ;-(

    ReplyDelete
  5. P.A? Nape laki suka gelar isteri P.A ye? Isteri tu pasangan kita, bkn P.A or kuli. Kesian wanita, sblum kawin knd buat semua benda sndiri. Lps kawin kne buat utk org lain plak. Sape yg nak buat utk wanita? Alangkah bahagianya seorang isteri klu para Suami mencontohi Nabi Muhammad. Basuh baju sndiri, basuh pinggan sndiri, memanjakan isterinya. Perempuan klu dah kawin msti x terurus sbb sebok uruskan org lain. Mak datin je yg still cantik bgai sbb byk masa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xsemestinya lelaki pngil P.A tu kuli. Ada je laki yg buat semua kerja.. isteri cuma bantu sikit2.. jer kankan.. xpe.. ni bukan masalah laki pmpuan.. ni masalah individu.. so hope- bantu membantu la k...

      Delete
    2. Mmg benar kebykan isteri dijadikn sbgai pmbantu berlesen nikah dlm rmhtgga. Amanah yg diberi digunakan utk sebaliknye. Everythg isteri yg kena buat. Melawan mbantah dikatakan derhaka. Tpi apa function sebenar suami jika smua isteri yg kena buat trmsuk bekerja? Urusn rmhtgga, ank2 dn bkerja isteri yg buat, suami hya bkerja tpi penat sepnjg masa. Isteri yg pelbagai kerja x penat ker? Isteri sakit pn sndiri gak ke klinik alsan suami xde msa nk bwk ke klinik. Tpi jika org luar, kengkwn smua diutamakn even husbands family pun didulukn. Apa guna beristeri jika isteri tidk diutamakn kepentinganya jgak. Sblum kawin, si isteri mgutamakn diri sndiri n familinye tpi slpas kwin tggjwp ats diri sndiri dn famili terabai. Jika sekiranye isteri ank tggal, bgamna la dgn parent si isteri tu lbh2 lgi jika famili suami mnggunakan veto. Maaf, komen diberi brdasarkn bbrp pngalaman diri sndiri n kwn2 sekeliling.

      Delete
    3. Jangan biasakan complaints pasal suami di Internet.

      Allah sayang perempuan sebenarnya,sebab tu
      Perempuan nak masuk syurga lebih senang daripada lelaki
      lelaki... 5 perkara sahaja. Cuba cari apa 5 perkara tu.
      Wallahua'lam

      Delete
  6. Terima kasih bt suamiku..Sbb slalu mmbantu n mmnjakn diriku ini..Cewah rs bertuah sgt dpt suami yg pnyang n rajin..

    ReplyDelete
  7. Menyesal aku baca......... aaaarrrrrrrrrgggggg.... menyesal aku xbaca dari dulu;-(

    ReplyDelete
  8. Abg,,bila nak masuk meminang hehehe

    ReplyDelete
  9. cakap pandai..buat la kje laki tu klu rase blh ..contoh balik dr bengkil blm sempat duduk lg tgk muke bini dh mcm singa..pastu suruh itu ini..penat pon tk hilang lg.tak buat krng kate kite ni mcm2 pastu membebel yg takde kenemengena ng kehidupan hari tu..kate dia pon kje la dia pon penat la itu la ini la..kje kt ofiss tu ade lasak mcm kje laki ke..baring bwh kreta,angkat gear box,tngn kotor2,muka berminyak2,tangan luka2 baju sampai tak rupa ape etc..itu br kje bengkil..blm cite kje lain lg..dlu aku kawen igt kn seindah ape yg di harapkn ,rupenya tak..hri2 mkn hati..maklumla org pompuan klu bercakap tk pki otak suke2 main ckp je..mmg nyesal aku kawen dulu..skrng ank dh dua nk mnyesal pon tk guna..pikirkn ank2 je ..hati dia je nk kne jga..hati kite ni sape nk jga?..choiii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila di baca komen anda, kadang-kadang ada betulnya... kes seperti ini tak nampak/jadi terpencil sebab "gender"... apa pun keadaan nya suami tetap di persalahkan... samada di label "lelaki tak guna/tak bertanggungjawab" atau "lelaki dayus"... mereka yg tak lalui apa yg saudara lalui, mereka tak kan faham... because they never walk in other peoples shoes... jadi jangan kita perlekehkan kekuatan DOA... semoga Allah menberikan saudara kurnia berkat kesabaran saudara... in shaa Allah... aamiin.

      Delete
  10. Jom tengok2 baju polo murah giler kat amanda-boutique.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. ada juga kes... sebelum kahwin boleh kata kehidupan agak terurus...sb sendiri maintain... tapi lepas kahwin lebih tak terurus plak... seperti kisah di atas tu jugak tapi baca di other way round... yg sebelum tu jadi selepas dan yang selepas tu jadi sebelum... rasanya yang mana lebih menyesal ? hehehe... tapi kita jangan lupa... apa yg di takdirkan bagi kita, pasti yang terbaik buat kita dan ada hikmah yg kita tak nampak di sebaliknya... meskipun perit pada pandangan mata kita... sesungguhnya kita tidak mengetahui... hehehe... perkahwinan tu satu amanah... isteri, suami dan anak adalah amanah, bukan HAK... dan amanah itu pasti akan di tanya di mahkamah akhirat... dan tak boleh lari...

    ReplyDelete