Wednesday, June 11, 2014
195
UPDATE : Lihat akhir citer admin ada update sikit

Rekaan Pelamin Indah Khabar Dari Rupa (5 Gambar)

Alangkah bahagia rasa hati sekiranya dapat menjadi Raja Sehari dengan pelamin yang begitu indah sekali ya?

Walauapapun berhati hatilah ketika memilih wedding planner kerana rekaan pelamin yang mereka tempah itu indah khabar dari rupa.


Review ini dibuat terhadap pereka pelamin Lots of Love  - Bridal dari Kuala Lumpur. (Ni nama bridal mereka)

FB Lots of Love - Inilah link facebook page pemilik Bridal tu, masa admin bukak tadi dah okay lagi. Sekarang diorang dah tutup page tu. Mungkin kena serang kot. Kalaulah ada gambar diorg, boleh gak tepek sini. Ajar cukup²" 

Masa mula-mula plan, rasa macam betul ke nak ambik bridal dari KL ni, sebab takut kos mahal. Kos travel lagi, penginapan lagi. Last-last decide, tapelah, tolong member. Ini gambar contoh pelamin yang aku agree:


Ni gambar yang dia bagi kat aku. Masa mula2 dapat, aku tau dah ni mesti dia amik dari page org lain. Aku siap google image, and memang betul pun dia amik dari page lain. Sedapkan hati, maybe dia just amik as contoh. So aku pun mintak la pelamin yang betul2 dia yang buat.


Ini pelamin yang dia buat sendiri. Katanya la. Ana (bukan nama sebenar) cakap, pelamin aku akan jadi macam ni. props semua sama. Aku pun layan.

Al kisah ceritanya bermula begini.

Service – Mula-mula service memang thorbaik. Aku siap suruh dia datang Johor dulu sebab nak suruh dia tengok tempat pelamin. Ana pun turun la Johor dengan baby dia yang baru je lahir, melihat kawasan. Ukur punya ukur, diskas2 and decide buat macam mana. Ana pun ada bagi cadangan2 yang menarik, so boleh kita guna untuk tambahan2 idea.

Aku kahwin Sabtu, 31st May 2014. Bayangkan, hari Jumaat, sehari before kahwin, tengah hari tu aku asyik call Ana, tak berangkat. Mula2 dah risau dah, tapi tak apa, sedapkan hati. Maybe ada kerja la tu kot. Tak lama lepas tu, baru dia angkat, “Dali, kita tengah make up orang ni”. FINE.

Beberapa jam kemudian, aku call lagi, tak berangkat. Masa tu dah petang Jumaat. Pelamin tak pasang lagi. Risau serius risau. Aku mesej, bila nak sampai. Lepas tu baru dapat reply, “Dali, husband kita baru bertolak.”

Aku macam whatttttttttttt. Masa tu dah pkul 3 lebih, baru nak bertolak? Habis tu sampai dalam pkul berapa? 7 petang? Member2 dah cuba tenangkan pengantin. Tak apa lah, biasa la tu ada yang bridal memang pasang pelamin lambat pun. Aku tanya, kenapa gerak lambat, kata pasang petang. Dia balas, “Suami kita nak gerak after solat jumaat.”

And guess what. Dah nak dekat pukul 7 aku call, tak angkat2. Berkali2. Macam2 sms aku bagi. Sedih tak sedih, pukul 7 malam, tak ada kabar berita. Lepas tu tak sampai2. Aku masa tu memang sedih tahap alahai….. Memang dah meleleh je air mata. Sedu sedan. Tatau kenapa dia buat sampai macam tu sekali. At least, angkat lah phone, ni senyap je. Aku dah call husband dia, pun tak berangkat jugak. Aku call time whatsapp dia online, memang tak berangkat.

Pukul 8 malam, baru dapat response. Terkejut aku. Rupanya tak bertolak lagi. Subhanallah… Aku nak taip ni pun, sakit dada bila ingat balik saat2 malam tu. Haih…. Katanya, pukul 10 baru nak bertolak. Habis tu tadi tu apa? Kata bertolak dah? So maknanya sampai dalam pukul 1-2 pagi la kan. Masa tu memang asyik menangis je. Nasib baik ada bridemaids yang tolong tenangkan aku. Kakak2 and family pun semua tenangkan. Aku dah nangis teresak2 sedu sedan bagai.

Family suruh tido, aku pun tido. Sebab memang semua masa tu dah ready, aku pun memang plan nak tido awal. Pukul 10 tu da tak buat apa dah, cuma pelamin je yang tak pasang2 lagi. Aku set alarm, pukul 1:30 pagi. Bangun2, cepat2 check hp, tak ada sms, tak ada misscall. Call husband Ana, nak tanya dah sampai mana. And guess what, dia cakap dekat Nilai. Nak minum2 dulu. Subhanallah. Masa tu jantung da nak tercabut. Apa ke hal nya kata bertolak pukul 10, tapi pukul 1:30 baru sampai Nilai???????? Siap cakap nak minum2 dulu tu. Kalau korang jadik aku, apa perasaan. Lepas tu kalau 1:30 pagi baru sampai Nilai, sampai johor pukul berapa? 4 pagi? siap pasang pelamin pukul berapa? 6 pagi?

Di pendekkan cerita, korang sendiri paham2 lah perasaan aku masa tu. Memang tak boleh tidur dah. Mak suruh solat. Aku solat hajat, solat taubat, dah tiup dah Al-Fatihah dekat suami dia, supaya cubalah faham perasaan aku ni. Berdoa jugak dekat Allah semoga tabah hati menghadapi dugaan… Sedihnya bila ingat balik waktu2 tu. Aku pulak bukan jenis melenting2, ikut hari rasa nak maki hamun je. Tapi tak pandai (T_T)
Pukul 4 pagi, aku call, dekat mana? Nasib baik angkat. Dekat Tangkak. Tercabut jantung lagi. Tangkak – Kluang, lagi dua jam. Abis tu pelamin sampai pukul berapa? 6 pagi? Pasang2 semua, siap pukul berapa? Yang aku geramnya, suami Ana, cakap tanpa rasa bersalah. Aku cakap, mana ada orang pasang pelamin pukul 6 pagi.. dia cakap, ‘ha tu aa… tapi nak buat mcm mana kan..’ Subhanallah.. Ada jugak manusia macam ni..

Pukul 5 pagi aku da start mandi, siap2 nak ke tempat kenduri aku. Sampai sana, bridemaids aku semua dah bangun.. Sejuk sikit tengok diorang da start tolong2 kemas barang. Lega aku ada yang bagus macam diorang ni. Dah pukul 6 pagi ni, aku pun call la Afiq. Tak berangkat. Aku call banyak kali. Tak berangkat. Jam da dekat pukul 6:30 pagi. Aku masuk bilik pengantin, solat subuh. Bila solat subuh, mengadu padaNya, aku rasa sebak sangat2. Sangat2. Aku menangis lagi pagi tu. Beristighfar banyak2. Kenapalah diorang tak angkat phone… Pukul 7 pagi, pelamin masih tak di pasang. Majlis start pukul 9 pagi.

Kak Liza, juru mekap aku, dah sampai. Bila dia tau pelamin tak sampai lagi, dia pun risau. Kak Liza sangat2 lah bagus. Aku pun mulakan mekap, dengan pelamin yang masih tak terpasang.

Pukul 7:30 pagi, bridemaid aku bagi tau, ‘Kak Dali, diorang dah sampai’. Ya Allah…………. Leganya subhanallah… Legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sangat2. At least diorang datang la kan. Aku memang sangat2 lega. Aku dah malas nak pikir apa dah masa tu. Cuma bila pihak lelaki datang, diorang masih lagi pasang2 pelamin.. malu memang sangat lah malu..

Selesai mekap, aku belum ada kesempatan nak tengok pelamin macam mana, sebab aku mekap dekat tingkat atas. Hopefully, macam yang aku nak.. Bila tok kadi panggil turun, benda first yang aku nak tengok bukanlah Kamil, tapi pelamin. haha. Risau weh masa tu. Tetapi, apakan daya, kecewa. Kecewa. Kecewa. Pelamin tidak seperti yang dijanjikan. Aku bayar RM2500 untuk pelamin di bawah.


Beza tak? sgt beza. Benda bulu2 tu entah ke mana, meja entah ke mana.. dengan kerusi dah berkulat bagai.. aku tatau la daun2 gantung tu, katanya penuh, aku tengok jarang2 kemain. color dah berwarna warni bagai. caca merba. tolak bunga telur tu, sebab bunga telur yang cantik tu abg n kakak ipar aku yang buat.


Ni bantal berlubang, terbakar bagai dia bagi kat aku..



Tempat merenjis yang dah tertanggal, ada tiga je mangkuk. Patutnya ada 4, suami Ana dengan selamba je ckp, ‘patah lagi satu’

Pernah tak rasa geram, yang sampai tak tau nak cakap apa. Dah lah tak angkat phone bila call. Habis majlis, husband confront dekat husband Ana. Boleh husband dia cakap, ‘kitorang tatau apa2, kitorang cuma ikut cakap bos je.’ Paling aku geram, dia cakap ‘Saya pun lupa ada kena pasang pelamin hari ni’. Terkejut aku bila dia cakap macam tu. Afiq asyik cakap, apa2 tanya Ana. Saya tak tau apa2. Oh mai. Korang duduk serumah, tidur sekatil kot. And yang aku peliknya, tiap kali aku mintak quotation, Sue akan cakap, kejap kita tanya husband kita dulu. Lepas tu husband dia boleh cakap dia tatau pape pasal bisnes Sue ni. Ya Allah..

Apabila selesai majlis, pelbagai cerita aku dengar pasal Afiq ni. Daripada saudara mara dan rakan2. Walaupun diorang dah trang tang tang datang lewat, masa diorang pasang pelamin tu, kawan aku cakap, diorang tak bersungguh pun nak pasang dengan cepat. Siap ada masa lagi nak berhenti sekejap smoking. Haih.. memang tatau lah nak cakap apa..

Kecewa memang sangat lah kecewa. Sedih. Sedih yang teramat. Tapi benda dah jadi, tak boleh nak ulang balik. Kalau lah boleh di ulang semula, memang aku tak ambik bridal ni. Tak ada satu pun yang bagus. Harga mahal, service teruk. And diorang tak profesional pun. Sebab Ana and husband dia dua2 ada kerja tetap lain. Bridal ni part time je. So memang caca merba la. Ye lah aku ni niat nak tolong member, tapi, ini yang dapat.. Haih…

Mak kata, muhasabah diri. Sekarang ni aku redha. Redha memang redha, tapi bila ingat2 balik, sakit nya hati… itu je hari yang aku ada.. aku memang plan semuanya awal, tapi apakan daya, kita hanya merancang, Tuhan menentukan… At least ada la jugak pelamin kan. Daripada tak ada. It could be worst.. (nak sedapkan hati). Alhamdulillah dah selamat pun jadi isteri orang. Nasihat kepada yang bakal nak berkahwin, tak payah lah nak tolong2 member kalau menda2 macam ni.. banyak lagi cara korang boleh tolong member.. too risky kalau nak involve hari bersejarah korang.. and kena kuat mental bila benda2 macam ni jadi… masa aku meleleh2 air mata meroyan masa pelamin tak sampai2, berapa kali cakap dalam hati, ‘it could be worst’. ulang banyak2 kali. and true, it could be worst.

Member aku cerita, ada sorang pasangan ni pun terkena lebih kurang macam aku. Tapi lagi teruk, siap keluar dekat sinar harian lagi. Saman bagai. Aku ni tak mampu la kan nak kluar dekat sinar harian. Mampu tepek dekat blog sendiri yang ada la 2 org baca seminggu. Kalau ada yang nak share dekat FB, dipersilakan. Apa2 pun, untuk bakal pengantin, berhati2 lah memilih bridal. Jangan sebab nak tolong kawan, diri sendiri tergadai..

Aduan dan Kredit: FMF
Sumber asal: Dierlufeng


UPDATE : 
Suhana Sombhas (017-304 5141)

Ni no tepon ppuan tu,...tp tak tahu boleh call ke tak lagi..

nama bridal dia Lots of love. Tapi page tu dah tak leh bukak, dan fb dia sndiri pun dah tutup... tak tahan kena caci maki lettew

Fb tuan dia : https://www.facebook.com/luv.suhana

Fb page Bridal dia : Lots of Love



P/s: So, share banyak².. Jangan sampai terkena kat saudara mara kita..

195 comments:

  1. Ni x silap pelaon rin suzana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11 June, 2014

      ye ke rin suzana.. setahu saya pelamin dia paling murah pun rm5500.. tk dpt murah dr tu.. Sy pny wedding amik rin suzana pelamin fairy tale tu blh tahan rege dia..dekat2 5 figure.. servis diaorg pon ohsem.. ni mesti bridal ekonomi xde nama ni..tu keje mcm tut tu.. hmm sabar je lah.. janji semua selamat..

      Delete
    2. Anonymous11 June, 2014

      Maksud mak miaw rasanya bridal ni curi gambar rins suzana.

      Delete
    3. Rasanya mcm worth it kot rm2500 utk pelamin yg u dpt tu..cntik gak..tp I pasti, kalo diorg psg hr jumaat spt djanjikan mybe u x stress sgt kan..and u bleh r touch up pape kan..dugaan kan..

      Delete
    4. Anonymous12 June, 2014

      Yupp maybe u ni xphm ek ape yg dye sampaikan.. cantik ape klu kerusi dh berkulat,bantal ade kesan terbakar..tmpt renjis patah patah sebelah.. hemmm

      Delete
    5. Anonymous12 June, 2014

      Haha.. bodoh sheisjaz ni.. heii ni bukan isu harga, tapi dah contoh tunjuk lagu tu, kenapa tak serupa !!! Eh bangang tak simpan!!

      Delete
    6. Sabar...dia jenis baca laju kot..ter'skip' point penting..dh mixed up dgn contoh...hehehe

      Delete
    7. Anonymous12 June, 2014

      yela...sheisjaz ni tah ape2 ntah..ape yg ditunjukkan msti la same bila dah pasang..mintak maaf pon tak aku rase bridal tu..gile tak bengang kalau tak serupe langsung...kalau aku jd pgantin mmg dah keneeee daaa..gerammm pulak aku bace cerita ni..samannn jek kalau jd mcm ni lain kali..kite customer die kot..eee..eeee...gerammmmmmmmmmm..

      Delete
    8. Anonymous04 July, 2014

      Mybe Allah ada balas sesuatu kat kite tue...lebih elok tayangkan gambar sekali, biar org ramai tahu

      Delete
  2. Ya allah...kesiannye..geram sgt bile bace..ade jgk org mcm nie..awk nie sorg yg pnyabar jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11 June, 2014

      Sy faham rasenye ape yg awak rase..sy pernah gak terkene tp pasal door gift! Serius..sampai mati sy xhalalkan ape yg dia buat..serius gaya bakery yg sy oder cupcake tu mmg sebijik bangan abadi mcm mengkeme dlm watak yg u cerita..mmg nngis I tgk door gift yg xserupa bikin..tapi I ni unpredictable! Sempat gak lah I lempor doorgift yg si bongok tu tipu! Mmg kene maki hamun++ what the fish swimming in the parit!

      Delete
  3. Anonymous11 June, 2014

    kesiannye awk..dpt phm sgt perasaan awk.xpe.awk da selamat jd isteri and semua settle da.sabar ye.thanks tulis kt blog n ade org share dpt sy amek iktibar coz sy pon nk kahwin xlame lg.in sya allah.

    ReplyDelete
  4. kejadian lebih kurg kes adik sy..taun lepas.. bygkan ms pegi tempah 5 bulan sblm tu mcm2 bjanji bagai,...cpt siap la smua... utk dua2 belah pihak... tup2 hr nikah bru dtg siapkan pelamin!! adik menikah kt masjid jd adik ipar dia yg dok dirumah bru tepon ckp dorg bru dtg pasang pelamin dan katil.. adik sy jenis panas baran tp bukan jenis mengamuk2 cuma dia hangin dgn bridal house tu smpai skrg.. hr sanding pihak ppuan tu punya laa lama tgu mekap...spttnya majlis sanding pkul 2 jadi 3.30 ptg. bila tny rupanya dia ambik job mekapkan 6 pasangan pengantin tmasuk adik ipar sy.tgk laa janji dia mcm mna??? lps tu kjadian sblh saya (lelaki) lagi sedih.. adik x tido mlm dok pantau kt dewan sanding tgu dorg dtg pasang meja beradap (xde pelamin). sedihnya, dorg dtg ESOK PAGI HARI SANDING tu... bayangkan bos ayah dtg mkn kenduri, meja VVIP x berkain, xde hidangan atau deco bunga2 mcm yg dijanjikan..ayah sy mengamuk dkt pihak dorg mujur pihak catering tolg pinjamkan perlatan dorg.. pesanan sy, kpd bakal pengantin...x payah laa nk pcya janji manis bridal house yg x gah ni.. bayaran mahal tp service mmg OUT!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bridal yang ni ke????? Dasatttt !!! :-t

      Delete
  5. Anonymous11 June, 2014

    Aduh kasian..tak patut berlaku di hari yg bahagia..sabar je lah.

    ReplyDelete
  6. Erm....same la dgn akak sy punye majlis, tah pe2 pasang plamin, nasib baik la ada adk bradik yg pndai deco2, mlm nk sanding sy siap g cri bunga lg dekat down town wakaf che yeh, nasib baik ade gak kedai bunga kt c 2,kesian pn ade, ne sy nk wedding pn tkot gak jd mcm dlu.......mntk2 lancar sgala urusan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika berminat boley cuba lihat fb kami shazabridal..insyaAllah kami menawarkan design terkini dgn pakej berpatutan..

      Delete
  7. Plz bgtau bridal tu...tkut tertipu...sbb pown ngh survey nk kawen ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Admin memang dah buh nama dan link facebook page bridal mereka kat atas artikel, tapi diorg dah tutup dah account tu. Tak tahan kena serang la tu...

      Delete
    2. Anonymous11 June, 2014

      Klu nk kawen area kl/selangor..sy suggest d'syukran catering..service ok, n yg pntng makanan mg sdap..alhamdulillah sy amek full package dri pelamin, bju pengntn, smpilah ke makan2 mg puas hati..thun 2011

      Delete
    3. Anonymous12 June, 2014

      Kes sy pn dkt2 cmni..tp sbb catering.mybe silap sy knduri kat seremban tp amek catering kat kl.pg sabtu sy selesai nikah pkul 10.30..catering x smpi2 lg.janji nk dtg pkul 9 utk setting n buat backdrop mja mkn.rupe nye lori rosak kat tgh hghway..hubby sy n adk bradik dye amek kete sume g cr lori 2 nk transit brg cpt2 coz knduri start pkul 11 pg.nsib bek jmpe n time 2 dorg tgh loading brg kat lori len yg br smpi dr kl.hubby sy la yg tgkus lumus siap kn catering 2..sy kat dlm uma mcm nk pgsan da rse.huhu klu nk hrap kn dorg smpi kul 1 pn mknan x siap lg.n nsib bek gak sy hold dwit dorg 3k lbih..klu x mgkin dorg x smpi2 trs.huhu

      Delete
  8. Anonymous11 June, 2014

    Patut letak je nama sebenar so that org tau skaligus tolong org x kene tipu lg.

    ReplyDelete
  9. Kte penah kene....wedding kte...byr mahal 1 pakej....baju baru, baju laki kite x leh cekak leher dier....kecik sgt2...baju kte singkat....pastu pelamin....nk ala2 garden....kte nk kerusi baru.....kte byr bape je....tp ya Allah.....mase harinye....nauzubillah..... Allah je yg tau.....skang nie bridal 2 pun da lingkup...asik menipu org je....

    ReplyDelete
  10. Bese la tu..sy pon baru kawen..tp nsib sy bru bayr deposit 200 je..tp dpt blik la 100 haha mcm2 sy ckp kt org tu..kbtulan sblm mjlis dgr mmg org tu problem..so ape lg...itu pon sy suh die pulang blk deposit yg 200 tu die ckp leh byr 100 je sbb yg lg seratus mesin x bole nk terima...ee panas ht..

    ReplyDelete
  11. Anonymous11 June, 2014

    harap sape2 yang dah terkene boleh trus bg pic org o compny tu..

    ReplyDelete
  12. Anonymous11 June, 2014

    Kalau aku cancel...ambik yg terdekat....sonang....kalau dah bayar deposit...mmg aku x bayar dah balance tu...padan muka dia.

    ReplyDelete
  13. Sis.. boleh pm x.. nama bridal.. takut la pulak.. sebab saya ambil area sana..

    ReplyDelete
  14. Survey elok2 xyh lh nk mintk pelamin pelbagai jenis sgt mintk yg sejuk dimata ringkas sudahlh.. Janji kahwin... Klu semua org post psl benda2 mcm nie ia akn menjatuhkn imej kbyakkn bridal... Bajet kecik tp nk alah2 pkahwinan in the sky mmg xdpt lh syg oii sedangkn sy yg ade bridal pun perkahwinan sy serba ringkas tp cantik itu lebih berbaloi... Survey dulu yer syg2 ku...

    ReplyDelete
  15. Survey elok2 xyh lh nk mintk pelamin pelbagai jenis sgt mintk yg sejuk dimata ringkas sudahlh.. Janji kahwin... Klu semua org post psl benda2 mcm nie ia akn menjatuhkn imej kbyakkn bridal... Bajet kecik tp nk alah2 pkahwinan in the sky mmg xdpt lh syg oii sedangkn sy yg ade bridal pun perkahwinan sy serba ringkas tp cantik itu lebih berbaloi... Survey dulu yer syg2 ku...

    ReplyDelete
    Replies
    1. skang baru saye tau bajet kecik ni dalam lingkungan rm2k lebih je la maknanya ya?

      wahhh kalo bajet besar agaknya rm10k dan keatas lah ya?

      dahsyat ya orang zaman sekarang ni... majlis kawen ni habis dalam masa beberapa jam je pun sanggup berhabis puluhan ribu. padahal duit puluhan ribu tu bole guna untuk bayar muka rumah untuk perlindungan jangka panjang diri sendiri...

      wow... saya sangat kagum...

      Delete
    2. Aslina majid...walau pakej 2K.....awak tau x apa kos yang kene tanggung?
      Upah pasang pelamin rumah 350.....
      Sewa lori 2 trip RM400
      Make up 2x 500-700
      Dry cleaning RM120 untuk 2 pasang baju
      Sewa butik.....sewa stor.....
      Bayar bil api air butik....butik x de aircond...mesti jadi isu.....bil api standard butik RM600 sebulan.....gaji staff di butik.....awak rasa...besar ke kecik pakej 2k tue......awak x duduk dimana orang yang kerja di bahagian perkahwinan duduk....boleh la awak cakap cam tu....itu belum lagi termasuk kos beli pelamin.....bunga2 yang sentiasa nak kene upgrade.....acc2 pelamin....yang sekali beli sahaja memakan kos puluhan ribu ringgit.....

      Delete
    3. Sy stuju dgn komen en.azeli tu,walaupun sy bukan PENGURUS BUTIK, tp sendiri yg serviy brg2 pelamin (aslnya sy nk DIY PELAMIN sendiri) , tp mmg modal yg besar untuk menguruskan satu butik pengantik, walau pun nmpk macam guna brg2 yg sama berulang2 tp tidak sebenarnya......butik kkdg terpaksa mengikut CITARASA PENGANTIN yg berselera besar (kalau berduit BESAR xpe la) tp yg ini tidak, sesetengah pengantin nk bajet (bajet sikit) tp nk pakej2 yg grand2 mcm retis.....so duit pown nk kne grend jugak la.........fikir2 kn la.....tp mungkin ada juga sesetengah butik yg memberi servis yg tidak memeuaskan . jd oleh itu kena pandai pilih dan buat servey butik pengantin sebanyak mungkin sebelum comfom tempahan.....jgn sekadar tempahan ONLINE, sy nasihatkan kpd bakal2 PENGANTIN kne pergi BUTIK untuk melihat sendiri pakej2 dan tnya caj2 terselindung spt caj pengankutan, caj lori, dan sbgai nya..................

      Delete
  16. Wedding planner tak sama tugasnya dengan org buat pelamin atau deco. Kadang2 mmg kena belanja lebih utk dapatkan proper wedding. Atau...kerja lebih...buat sendiri...

    ReplyDelete
  17. Bole buat aduan kat kementerian kepenggunaan bhgian hak penggune.. Samann je org mcmni.. Servis mcm anjingg!! Puiiii

    ReplyDelete
  18. Anonymous11 June, 2014

    Org mcm nih sng je ajar. Duit dah bayar awalkan. Jd lepas siap mjlis upah budak2 koyak2 kn kain , kerusi n seme prob dir.. huahuahuahua

    ReplyDelete
  19. Anonymous11 June, 2014

    Dedahkn je nama bridal tu...biar org tau n tk tkena..sebb tu duit kite...we deserve on wht we paid...hebohkn je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diorg dah tutup page mereka, admin ada update kat atas artikel ni. Ada nama bridal mereka skali..

      Delete
  20. Anonymous11 June, 2014

    hai dik... sy ni bekas wedding plannrr.... actually pelamin dia bg tu kurang lighting n decoration moden cth meja n colour bunga yg agak out cikit ....utk pendapat sy kan.... kepada bakal2 pengantin kat luar tu... sblom 1 week b4 wedding g comfirm balik dgn wedding planner pe yg u nak.... sy pon pnh jmpa byk kes mcm tu... even I pnah ambik 4 pelamin 1 hari but arrange time tu sgt penting... I penah lambat 1 hour sbb jem teruk pengantin dah ngamuk2 but pe yg hasil yg kita buat tu blh lembut kan hati pengantin n buat hati nya sejuk balik atas silap kita. yg paling penting cr lah wedding planer yg responsible dgn kerja dia buat.... tu yg terbest ...but utk pengantin ni walaupon bukan yg mcm u nak but u luck u sbbas long dia dtng...sbb kwn I mak andam dia x dtng langsung ...dia ambik pakej...dgn makeup xde..pelamin xde...punya sedih kan....

    ReplyDelete
  21. Anonymous11 June, 2014

    Satu lg dh tau kena camtu...post la skali nma bridal tu...biar melingkop trus...ini kn majlis kahwin...skali je tau....lain la klu bleh bbanyak kali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang admin dah letak page diorg kat atas artikel.. lot of love tu page diorg.. Tapi sekarang mereka dah tutup. harap maklonggg dan paklong...

      Delete
  22. Mula2 sekali nak say congratulations to pengantin baru.

    I can imagine muka selamba tapir time dia cakap "saya tak tau apa2".
    sebab pernah terkena jugak dulu tapi bukan hal pelamin la. tapi perasaan nak bagi ludah tu mmg meluap-luap.

    ReplyDelete
  23. Anonymous11 June, 2014

    Babi ape bayar..u get what u pay la..bangsat 2500 nk harap lebih2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takat pakai nama Anonymous, lepas tu nak caci maki sini baik tak payah la.. Kalau kau tuan punya bridal yang dimaksudkan ni, baik kau mintak maaf baik² kat tuan dia dan kat orang yang pernah kau buat macam ni. Kau ada anak kecik kan, tak kesian ke kau sumbat duit haram dalam mulut dia.. =p~

      Delete
    2. Anonymous11 June, 2014

      Betul3. Ank comel. Sian kt dya. Muka ko lawa. Lau btl la muka ko kt dlm wechat 2. Tp prgi haram jadah!

      Delete
    3. Anonymous11 June, 2014

      Rm2500 pn duit jugak sedara..sedara ada ke rm2500 skang??baik sedara jage pertuturan..jgn sebab mulut keturunan merana..
      Doa org teraniaya super power tau..jgn lupa tu..

      Delete
    4. Anonymous11 June, 2014

      aku rs mmg ko la bridal tu..sbb org yg fikiran waras takkan ckp mcm ko ni..sian anak bini ko..

      Delete
    5. Anonymous12 June, 2014

      Rm 2500 nk harap lebih? Yg ko janji dpt pelamin gah bagai tu wat per..tunjuk gambar pelamin reban ayam je la....dia pn x frust

      Delete
    6. Anonymous12 June, 2014

      RM2500 tu bukan pengantin yg tetap kn... org bridal yg tetap kn.. so kalo dh tau pengantin nk mcm2, nape x charge lbh2, dan beri yg terbaik kpd pengantin..? bengong..!!

      Delete
    7. Anonymous12 June, 2014

      U get what u pay?
      Bangsat? Klu dah rasa harga 2500 tu x padan dgn pelamin yg dia mintak,so kenapa setuju n siap berjanji bagai. Kau tu yg bangsat. Heee geram eh org gini. Kecik2 xnak mati,dah tua bgka menyusahkan hidup org.

      Delete
    8. Anonymous12 June, 2014

      Aku dulu bayar RM2500 dapat baju 3 set dgn pelamin siap fresh flower lg. Aku rasa ko nih buat bridal asal duit masuk kot. Ko apa kira haram ke tak. Duit haram masuk mulut anak ko pon takpe, kan?

      Delete
    9. Anonymous12 June, 2014

      ye lar..ntah2 kau yg pnye bridal tu..2500 kalau dapat pelamin mcm reban aym tak serupe 2500 la weh..kusi pon berkulat...bantal berlubang..tak senonoh pnye keje namenye...duit tu berharga taw tak...eee...

      Delete
    10. Anonymous13 June, 2014

      Lanjiooo... Bugima... Ko punye pasal la nie...
      Pelancau!

      Delete
    11. Anonymous15 June, 2014

      Ape jadah 'u get wat u pay' mesti ko ni owner x pon suku sakat sewaktu dgnnya.
      Musykil ko sorang2 je yg sentap psl pelamin cap reban ayamni. Niaya org je keje ek..ngehhngehh.

      Delete
  24. Suhana Sombhas (017-304 5141)

    Ni no tepon jadah tu,...tp tak tahu boleh call ke tak lagi..

    nama bridal dia Lots of love. Tapi page tu dah tak leh bukak, dan fb dia sndiri pun dah tutup... tak tahan kena caci maki lettew

    Sumber : blog pengantin (http://www.dierliufeng.com/?note=review-pelamin-lots-of-love-highly-not-recommended)

    ReplyDelete
  25. Anonymous11 June, 2014

    Sian sis kan.. prangai org ni mcm2.. tp klau dh buat cmtu mmg mlampau la kan.. tp sape yg nk kwin sy ley cdang kn kat spupu sy.. kdai die kt stapak kL..pakej die msih gune hrga kmpung.. insyaallah die akn buat yg terbaik.. nme fb die Boy Raub.. xpun contact sy eyra- 0172451328..

    ReplyDelete
  26. Kalu gua on de spot gua trajang

    ReplyDelete
  27. Anonymous11 June, 2014

    Adik sy bt part time photographer... bila dia nak kawin... ada la kononye kwn yg offer bt bj kawen dgn harga agak murah.... tp bila dah dekat nak majlis... kwn tu td ckp tailor dia x sihat dan x dpt nak bt..... byg kan la... mana ada tailor yg nak jahit bj kawen dlm masa yg singkat... so... dr nak jimat.... terpaksa kuar belanja yg lebih besar.....

    ReplyDelete
  28. Anonymous11 June, 2014

    Kena hati2 jugak dgn Butik Sanggar Cinta di Seksyen 8 bandar baru bangi..area butik tudung fareeda. Percaya or tak dia ni pun nk untung lebih.. dh terkena tp sempat bg 400 jea.. tros amek pelamin lain. Senang2 sms cancel xboleh provide brg. Hati2 dgn butik ni. Hrp jgn ada y terkena mcm saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12 June, 2014

      Thanks for infooo

      Delete
  29. Kesiannya..harap wedding sy nanti xjadi mcm ni..dugaan tu..

    ReplyDelete
  30. bagi saya dua dua tak salah...yg customer kedekut duit...nak bajet....yg wedding planner pulak suka duk guna contoh gambar internet kerja tangan org lain...sesuai laa dua dua orang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12 June, 2014

      ada ke dia ckp dia mampu takat tu je? apa ke bangang....dah ckp nak buat pelamin mcm dlm gmbr buat je la...dah harga dipersetujui...

      cthnya u order makan kt restoren...dlm gmbr roti canai dgn air RM3.00...tup2 sampai roti canai je...sapa x hangin....klau roti canai sj baik bayar RM2.00 je...ntah la ko paham ke x dgn cth nie...

      Delete
    2. Anonymous12 June, 2014

      Tu lah.. macam bangang jer nabil nih..

      Delete
  31. Ini pelamin kawin saya... Farah rins bridal yang buat... Mmg bkn lots of love or apa jadah...selamber curi pelamin orang...kak farah rins bridal buat terbaik..harga bagus n kualiti bagus.... Sila lah jangan tertipu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yunk..yg farah rins bridal tu mmg cantik yang die jadikan contoh kononnya bridal dia pun boleh buat pelamin sama cmtu la

      Delete
    2. Yunk..yg farah rins bridal tu mmg cantik yang die jadikan contoh kononnya bridal dia pun boleh buat pelamin sama cmtu la

      Delete
  32. Da pernah jadi da..lewat 1 hal..fitting baju tk smpt..asik bz..kerusi tk cntik..bunga hiasan bersawang.. Boleh lak amik tmpt lain dlm 1 masa. Mekap cincai Sbb da lewat. Sgt kcewa tp terubat bila tgok hubby encem kiter.. Tkpe la yg pnting da nikah.

    ReplyDelete
  33. Anonymous11 June, 2014

    Kesian jg dgr cite dia ni...tp silap jg la kn..dh tau dok jb knp nk mik pelamin sampai kt KL..wlaupn nk tlg kwn..klu stakat 2500 utk plamin dr KL ke JB mmg x bbaloi..2 lom msuk sewa lori,duit mnyak,tol,mkn n duit utk pkerja...lg 1 kne check latar belakang butik pngntin..tny pd yg pnh berurusan dgn mereka...better klu nk kwin 2 cei je butik2 pngantin yg 1 negeri r bdekatan dgn tmpat anda...dr amik yg jauh2 knon nk voge...cmni la jadinya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12 June, 2014

      Stuju

      Delete
    2. Anonymous12 June, 2014

      kenapa mesti nk pertikai kn RM2500 tu... harga tu bukan di tetap kn oleh pengantin.. biasa nyer bridal yg tetap kn, kn...?

      Delete
  34. Anonymous11 June, 2014

    uwaaaaa!!
    kisah kita samaaaaa!!!
    tp bridalnye area kl jer..tp dtg psng pelamin pkul 7am..hari nk snding...
    mlm sebelum tuh kita plk yg rse kerja ngn butik tuh...asik call dan call jer smpai 2 3 pagi....sya fhm sgt3 perasaan awakkkk....

    ReplyDelete
  35. Anonymous11 June, 2014

    Ya allah, btul truk die bt mcm nie, tringat mjlis wdding I ritu..mcm nie jgk, ciap bg gmbr gmpak bagai tp bla ciap psang hampeh, hrga blh plak mntk dman2..i byar 4k utk plmin bdoh mcm tu..bla ingt blik mmg skit htu..

    ReplyDelete
  36. Anonymous11 June, 2014

    kisah kita sama.. Mmg indah khabar dr rupa.. Menyakitkan hati.. Sy pun hny mampu berdoa agar wedding planner yg sy pilih tu akn terima balasan drpd ALLAH..

    ReplyDelete
  37. Anonymous11 June, 2014

    Pnh kne gak time btunang. Mntk plamin lain siap tnjuk cntoh gmbar lg. Dtg buat lain reka ikot dan dia. Pastu bila kita tny dia ckp dia xtgk gmbar tu dia buat ikot tema kaler kita. H la buat hudoh nk mmpos. Aku pny mngamok kat situ jgk. Diorg robohkn pastu chaw. Dtg org lain buat mcm yg aku nk. Huh!

    ReplyDelete
  38. Anonymous11 June, 2014



    kita boleh ckp apa jer yg kita nak ckp tp yg laluinya..yg harunginye si PENGANTIN... sya sendiri pernah lalui detik ni..dgn psang lmbt..brg2 kotor..brg2 buruk......lain yg bincng lain yg dpt...tup3 yg dtg psng bangla yg xthu seni....x berbaloi dgn yg dibyr cecah rm5k keatas...bridal area kl biasanya mmg agak bz dn tamak...amik 3 pgntin dlm 1 hari...mner nak terkejarnye...SORRYLAH pada bridal2 yg bca.. jgn kejar duit klu x mampu bg
    servis baik.....
    kisah ni btl3 buka mata dn pengajaran pada semua baik utk bridal ataupun pengantin sediri...

    ReplyDelete
  39. Anonymous11 June, 2014

    Owh...my...kesian sgt awak...I think I know siapa yg awak ckp kan ni...org ni agak dekat dgn sye...but truly I say I pon 101% hated her..sombong nak mampus...n yes her servise or whatever r sucks..even adk die pnye pelamin pon xcantek die buat..n sgt blagak yg die 2 perfect..n for what u pakai tudung but u mencarut menipu bagai..kan..merosak kan imej je...I deeply know her..I also advise avoid kan bridal ni n cari dgn brhati2..u can get more with the rm2500..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12 June, 2014

      Awk pernah amik servis dia ke?

      Delete
    2. Anonymous12 June, 2014

      Awk pernah amik servis dia ke?

      Delete
  40. Anonymous11 June, 2014

    Haha.. kes y sma blaku kt sy. Tp ni baju. Sy design lain, dia buat lain. Bayar mahal. Mmg sy x halal duit tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pun sama. tempah baju nikah kat kedai nie. tgk baju nikah dia cantik sgt. bila dpt baju nikah kita lain dri paten yg kita nak. pastu singkat . huhuhu nasib mak bridal yg kita amik dpt 3 baju. amik baju nikah 1, sanding 1 outdoor 1.

      Delete
  41. Anonymous11 June, 2014

    Harap sape2 yg ada problem ngn butik plamin ms dia kawen dlu boleh tros mention dlm ni spy tak ada sape2 y terkena perbuatan aniaya butik kaut keuntungan dgn cara salah... sbg org islam, bekerja lah cari rezeki dgn jujur n ikhlas.. lg2 pd mereka y baru nk mendirikan masjid ni...

    ReplyDelete
  42. Anonymous11 June, 2014

    masyaallah..ad jgk la org mcm ni..klau sy la dk kt tmpat dye..memg da xthan da..mcm2 kuar kt mulut..tp nsib baik la sy sndri memg jnis yg deco2 mcm ni..penah je deco wedding org kg..start dr ptunangan dyorg smpai la kt hantaran n meja bradap..pelamin tu xde la..memg xhrapkn byaran mahal..tp hangin jgk ngn yg dpt..xsmpai rm50 pn..mjur la kte ni bkn jnis yg nk gduh,,ape2 pn doakn sy nk cpai impian sy nk ad butik sndiri 1 ary nnti..full package dr ptunangan smpai wedding..aminn

    ReplyDelete
  43. Anonymous11 June, 2014

    Ya Allah kasihan kt awk, mmg kes aniaya org. Harap x dibuat pd org lain. Alhamdulillah andam sy kak rohana zakaria (tnb pj) serbis tip top dapat baju sanding baru lg. -rehan

    ReplyDelete
  44. Kira ok lg tu... klu mcm kes sye ni kahwin dh nk masuk 7 julan, tapi gmbar kahwin 1 habok pun xde lg.. katanye bnda free mmg la kne tgu lama.. kepala hotak bjambul dia la, byar dh 30k smua dia uruskan jnji lain dpt lain.. kol xnk jwab dh.. xpe... aku cari kau smpai kelubang cacing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12 June, 2014

      Saya punya gambar kawin dapat lepas kawin 1tahun 2 bulan..dah bersalin dh pun masa tu..alasan berbakul2..duit nak cepat..hailaaaa...xsupport melayu marah..tapi servis mcm hantu..ngalll..

      Delete
    2. Anonymous12 June, 2014

      Awk bek tribunal

      Delete
  45. The same things happen to my older sis wedding, beware of shima or Nora bridal area port Dickson, she change 80% of what we had been agreed..senang je ckp panel frame kene giget tikus...huh! Awal2 citer gebang giler...since then I Neva trust any wedding planner, skrg alhamdulillah sy yg plan wedding kwn n family...:-)

    ReplyDelete
  46. Anonymous11 June, 2014

    Tu la..orang dah kate tak payah bersanding bagai..nak jugak..kan da tertepek kat muke pelamin express..melayang 2500 chek kak..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous13 June, 2014

      dah die nak bersanding..is it wrong???? If u dont want then dont do it!!!!!!!!!!

      Delete
  47. sesapa nak servis wedding planner terbaik area KL n KELANTAN... search page Syamil jefri bridal.... terbaik dari ladang servis diaorang.....harga berpatutan

    ReplyDelete
  48. Shukur alhamndulilah bende nie tak berlaku dekat kite, saye bridal dekat Johor Bahru, kesian juga kalau bakal pengantin dapat kes macam nie, yang lagi teruk pun ade, setidaknya ada juga pelamin tu, pakej 2500 siap ngan baju dan makeup sekali ke, atau just pelamin je?

    ReplyDelete
  49. Anonymous12 June, 2014

    Sabar je laaaa....ade jgk org cmtu erk...byr memahal...wat keje cam t**k....huh...
    Tp kan..nape amik jauh2..kat kluang bkn ade byk bridal pkge...cntik2 je...

    ReplyDelete
  50. haishh. menangis bacanya pun.. xpatut2.. buat pelamin sendiri lg cntik uolss. haha

    ReplyDelete
  51. Anonymous12 June, 2014

    Smla sy t'kena butik pengantin rose eusoff weeding station kat meru..time nk book sume ok..time psg hampeh lg terok Dr pelamin ats ni jnj lain bg lain dgn bj x kecik kn ikut size fitting..penipu btol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam rose eusoff ... sy pun terkena setahun yg lps. Bju x muat. Pelamin reput. Bad service .. jgn r ambik ngn dia. Mahal plak tu. Pergi service another bridal its better. Mmg penipu. Sepatutnya boikot jr.

      Delete
    2. Salam ... dua tahun yang lps saya pun terkena jugak dgn rose eusoff ni.. mahal... tapi slah saya jugak sbb x servey

      Delete
    3. Sama saya pon teekena

      Delete
  52. Anonymous12 June, 2014

    Sy pon baru je menetap di kluang..bridal di kluang ni pon x kurang hebat jugak...kenape sis nak amek yg dr kl? Kirenye sis pon berani tanggung risiko sbb jngka waktu bridal tu nk smpi dr kl makan ms jugak...

    ReplyDelete
  53. Anonymous12 June, 2014

    Kes sy pun blh tahan dr SATU tmpt ni.
    1) Kad kawen TERUK wlau dh edit byk kali & LAMBAT deliver.
    2) Photographer TAK DATANG wktu akad nikah alasan TAK TAHU TEMPAT!!??? Call bertanya pun takde.
    3) Jurumekap dtg 30mins LATE so kami pengantinpun lambat ke pelamin. And... dia bg jurumekap BARU. Bkn yg sy deal!!!
    4) Msuk hall tgk pelamin, sedey juga bkn seperti yg dipinta. Malu sy dgn family bila ditanya...
    5) Photographer malu2 nk snap pic sanding. Tahu2 selalu hilang je bila kami cari. Entah mana dia pergi??

    Sgt menguji sbb itu hri bersejarah sy. Sy hanya mampu sanding 1kali je sbb fmily luar negara. Itupun menyedihkan! Best part sy ckp kat diorang "sy tak hingin gambar2 yg awak snap! sy tak hingin free vcd & photo album. Awk byk buat hal! Nasib baik balance rm1k ptut byr cash on the spot before event sy xsempat byr! Mmg tak berbaloi."

    ReplyDelete
  54. Anonymous12 June, 2014

    Nasihat saya... Better cari Bridal yg berhampiran... Kalu boleh amik pakejj pelamin, baju & make up. Jauh2 nie susah bridal nak kendali dan Pengantin nak pantau.

    ReplyDelete
  55. Anonymous12 June, 2014

    Salam...
    I pernah kena tpi nasib baik I follow up byr deposit 500.then dia ckp I crwet.dia suh amik ngn org lain...tp nk suh burn deposit.berbulan2 hgga lepas kawin xbg lg so isi aduan tribunal.ko hingat aku ni boleh letak tapak kako.kita customer blh request apa y nak..klau xblh buat xpyh...kampung gila style buat.alhmdulillah 2 bln sblm kawin sy blik settle kan jumpa rinisz bridal kt klntn.sgt mudah berurusan.siap jahit baju ukur bdn kita lagi.yang terukkk tu kt pgkalan kubor.terok nasib baik x terlewat hingga hari kawin.so far I dpt smula duit deposit.500 jgn aggap sikit tp hak kita.

    Tahu takut bila surat tribunal sampai.padan muka sila amik pgjrn.

    ReplyDelete
  56. hmm..klu kne kat aku nie siap laaa laki bini tu aq bom depan mata.. huhuhu

    ReplyDelete
  57. Sy penah kena j7gak.. p kes pasang pelamin lain.. saya mntk lain die bg lain.. die ckp, pelamin yg sy tempah tu die pasang kt rumah org lain.. bila sy tnye kenapa, blh die kata kesian kt org tu sb pelamin yg dia tempah xsesuai dgn ruman die.. baju die bg dh tercabut butang n tudung yg die bg xtau dr zaman bile.. last2 sy g cri bju kt butik lain pg sy nk nikah tu.. nasib baik ade saiz..

    ReplyDelete
  58. Anonymous12 June, 2014

    Takot plk ase nk tmph for my wedding nnty . Seram dgr... hihi.... dupdap jntung ite

    ReplyDelete
  59. Anonymous12 June, 2014

    Org mcm ni kalau dah suka menipu memang xade perasaan bersalah. Wedd album saya photographer tu kste siap 2 week.then after 2month xsiap.kate ngah siap urusan dia nak kawen..kami diamkan.. oklah.kami faham.hmpir sthn call xjawab..msg xbls.then bila jumpa ayahnye boleh kate nak bg kat owner terus.. aduhh sedangkan dia di jb sy di kl.apa salahnya bg pada fmly sy di kg. Rupe2nya bkn sy shje yg tkena ramai lagi.kesudahannye dia kate dah pos album sy..tp xdpt..mintak trking no pun xbg.last2 sy geram tulis kt fb bru dpt album..itu pun gmbr serupa amik gune hf.pic pre wedd 1 pun xade. Oklah jgn amik jurugambar fb aizuddin abd razak .sy bayar cash bbrape bulan sebelum mjlis ingat untuk memudahkan kerja dia.xkan kuhalalkan duit aku tu aizuddin..tq

    ReplyDelete
  60. Anonymous12 June, 2014

    Bg sy rm2500 tu mahal jgk. Sbb mse wedding sy pn rm1700 pelamin n makeup. Bkn plamin shj.. siap baju mlm berinai. Sbb bju lain sy tmpah.
    Btw,tahniah dah mnjalani alam rmh tngga. Mmg nightmare dihari bhagia,tp.. tu lahh .. manusia..
    Hrap awk bhagia smpai akhirat.. yaa
    :)

    ReplyDelete
  61. Anonymous12 June, 2014

    Bridal mcm tu x payah ambil...pegi mampos sama owner bridal tu....poyo je lebih...org nk keje bridal hang pun nk buat jugak...buat mcm lembu....nk pi haji balik hari ke brader....mamposla kamu 5keturunan kamu....

    ReplyDelete
  62. Anonymous12 June, 2014

    Dasyat bridal ni...hancur...

    ReplyDelete
  63. Anonymous12 June, 2014

    Dali i sangat paham dgn apa yg u rasa cz i pun kena. My wedding 1June 2014. Masa deal wah itu ini sume bagus siap tunjuk gmbar bagai lg.mmg excellent org tgk sure ckp wow tp bila majlis indah khabar dr rupa. bekas merenjis d hilangkan.ntah letak kt mana ntah.sy buat dkt dewan. Tangga nak naik ke pelamin xdsediakan so kena naik ikut tangga biasa stage.mcm2 la sakit hati igt. i senaraikan kecuaian wedding planner n bg kt staff dia.cz kol msg ssh sgt nk reply. i masih pegang baki duit pymt dia so klu dia nk kol i la kn. sampai skrg x return kol o msg mybe dia busy kot dgn job yg dia amik tp jgn pula dia jaja cerita yg ada pengantin xbyr kn.

    ReplyDelete
  64. Mmg xberbaloi jikalau terjadi spt ini... kpd sesiapa yg berada di sekitar kelantan yg ingin mndapatkn khidmat pelamin sy syorkn kpd anda utk mggunakn perkhidmatan dr Anjung Pelamin. Mereka cekap dlm hal yg sebegini dan mereka juga yg terbaik. Kami telah mngunakan khidmat mereka semasa perkhwinan kami thn lepas.. dr khidmat pelamin sehingga ke khidmat photoshoot outdoor serta pekej berbulan madu yg disediakn bg yg mampu... pelamin yg dibuat akn mgikut citarasa pngantin selain mggunakn tema2 yg up to date. Anjung Pelamin tetap yg terbaik bg kami...

    ReplyDelete
  65. Anonymous12 June, 2014

    me pon penah kena but sedara belah lki time ktorg tunang...nasib tunang je tp perasaan myesal sgt2 hampa kecewa sume ade...nk tolong sedara la konon...xpayah la....geram pulak bile igt blk

    ReplyDelete
  66. Dok johor tapi servis dr kl memang la problem. Nak tolong kwn pun biar le berpada2. Rm2500 tu kira murah da dik oi kalau dikira dari segi upah pekerja minyak sewa lori tol bagai. Berapa sgt da dia dpt untung? Kena pikir jugak kan? Apa2 pun, tahniah dah selamat jadi seorang isteri.
    Yang lain2 yg belum kawen tu, kena ingat. Setan paling benci bila kita nak nikah. Dia cucuk kita supaya kita rasa marah benci dendam etc kat org sampai gado2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12 June, 2014

      Kalau rasa murah jangan la bagi gambar contoh yang havoc sangat... ada faham? Ntah baca ke idok ni...

      Delete
    2. Anonymous12 June, 2014

      2500 murah tp bg gambar contoh ??? salah sape ?? bridal ke customer ?? harga pon bridal yg tetapkan..slh sape ?? bridal ke customer ??tak phm betol aku..

      Delete
  67. Anonymous12 June, 2014

    xlain xbkn bangsa melayu sendiri la tu yg suka sgt timbulkan masalah, dlm bsnes apa sekalipun..cuba tgk mcm mn org cina bbsnes, mmg dia akan jga bsnes dia..jrg sgt dgr complain tp kalau melayu, mcm2 hal, cmne nk maju..sedih bce cerita u sis, sbar ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju! Cina kerja sgt bagus. N saya pun masa kahwin amik bridal owner dia cina.:)

      Delete
  68. Nak menangis saya baca story ni. Walaupun saya tak pernah alami benda camni tapi saya faham sbb yela nak jadi pengantin tapi org main-mainkan kita. Masa sy kahwin Alhamdulillah semuanya ok. Cuma masa nikah tu bantal nikah dorg lupa nak bawak, gelabah juga la. nasib bek butik tu jenis cepat bertindak dorg usaha anta bantal tu sejam b4 nikah. Fuh! Memang puas hati dgn servis dorg. Andaman23..:)

    ReplyDelete
  69. aku pom penah terkena jgk.....xhalal ape yg dibuat kat aku...berjanji sakan tp buat xsame dengan yg dah dijanjikan... T-T

    ReplyDelete
  70. kenapalah buat bisness tapi tak ikhlas... menghampakan pelanggan.. memang mau sakit hati sepanjang hidup kalau macam ni gayanya... dah la majlis sanding ni bukannya boleh diulang sesuka hati... saya pun boleh rasa kekecewaan awak...

    ReplyDelete
  71. Sama la kite punya situation . Cume nye I punya kes lg berat . Sbb I amik mak andam skali bridal n catering dekar orang yang sama . U bayang kan lah dah la makeup I dy ""tercukur"" semua kening I . I ulang ae . SEMUA KENING tau . Pastu lukis balik . Apa dy ingat muka aku ni papan lukisan ke . Dgn pelamin papan selapis dy bg . Padahal waktu booking dulu beria 3 panel . Last2 1 je pastu tambah2 kain yg nth pape . Tu pun dtg buat pelamin after 2 am . Catering pun dtg pukul 10 am . Dah la majlis start pukul 11 am . Sanding pukul 2 tapi dtg makeup pukul 1.30pm . Ya Allah geram betul . Mula2 lg dah tuntut full payment . Silap kat situ la . Kalau tak mmg x baya full payment pun !! 😈😤😤😤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12 June, 2014

      Tercukur semua? Habis 1st nite u tanpa bulu kening? Omaiiiii... :-d

      Delete
    2. Aah la . Nasib husband paham . Bayangkan lah nak nmpak cantik hari tu terus jadi haru biru. Dengan kening drh n crown dia bawak yg besa padahal request nk crown yg simple but nice . Smpai jatuh2 crown tu time tunduk atas pelamin. Yg bridal ni pun anak sorg kan ? Ntah2 org yg same . Tp sy amik pakej dengan catering .

      Delete
  72. salam,nak nyampuk sikit, sebenarnya soal pelamin tu korang boleh buat sendiri. Memadai ada kain tabir belakang dan kerusi yang korang pinjam kat mane mane. Lain lain tu bolehlah cari tambah tambah, mintak idea emak bapak dan saudara mara..... Aku teringat pasal bilik pengantin anak saudara aku tu, kakak ipar aku bukan main bayar lagi...last last aku yang bodoh ini jugak datang adjust...kasi lawa...

    ReplyDelete
  73. kesiannye awk.. xpe la.. satu hari mesti ade balasan untuk bridal yg kejam tu.. saye pun ade bisnes Andaman jugak.. ( Andaman Ainun Ku Erma ) name andaman xla havoc tp.. Alhamdulillah lebih 60cust dah saye terima smue brpuas hati dgn Khidmat saye xde satu pun yg komplan nie.. rm2500 dgn pic contoh yg die bg tu mmg xmasuk dakal... sgt2 la murah... klu saye jd awk pun saye akn ambil bridal nie .. xpe la wak yg penting dah Sah mnjadi Isteri kan.. Sabar jew la k..

    ReplyDelete
  74. Anonymous12 June, 2014

    Akak nak tumpang komen sikit berdasarkn pengalaman akak sndr. Bln Dis 2013 akak buat majlis utk ank, ambik pakej wedding planner dr Puchong. Dia ni selalu ada masa pameran pengantin. Namanya memang menarik..MOMEN CINTA.Masa ank akak deal dgn dia, semuanya boleh..ikut janji, baju baru,custom made,tp in realiti kain suma beli sndr dan baju tu dia ambik lps majlis..pelamin utk nikah tu entah bila lah dia beli..kerusinya dah hilang cat, bantal dah buruk dan hiasan pelaminnya hanyalah kain yg digantung sbg tabir dan bbrp pasu bunga..bila dah kena komen tu, nasib baik dia tukar pattern lain masa majlis sanding..tp yg paling sakit hati ialah...gambar2 langsung takde..bila contact photographer tu, mrk kata mrk takleh release gambar sbb planner tu tak bayar mrk..itu pun planner tu charge ank akak 14k..nasib baik akak ambik catering dr tmpt lain. Tamat majlis akak terbuka hati nk contact tailor utk baju sanding. Barulah terbuka cerita yg dia biasa tipu client, termasuklah photographer, tailor dgn caterer. Dia pun baru tau.. Tailor ni pn hampir2 terkena, tapi terselamat sebab dia xnk release baju selagi x bayar. Ni no telefonnya : LINA 0197379601, 0196629601, 0192219601. Hati-hatilah dengan orang ini! Jangan sesekali ambil pakej catering dia, dah ada beberapa kes makanan x cukup dn dah basi dihidangkan.

    ReplyDelete
  75. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar dik..anggap itu sebagai teladan

      Delete
  76. Anonymous12 June, 2014

    Salam dik..... saya memang bersimpati dengan adik...dengan apa yg terjadi.....kesian kat adik..
    tapi satu je saya x setuju dgn adik. Expertation terlalu tinggi. Dengan budget adik tu memang reasonable dah dengan design bridal tu bagi pada adik....Rm2500 pelamin yg diorang bt tu..dah xterlalu mahal....dah la kl ke johor....berbaloi dah tu. bkn semua bridal blh bg harga mcm tu..cuma silap bridal tu adalah lambat pasang... bagi material yg sedikit rosak ( tak patut ) dan ckp xserupa bikin.
    Anggaplah ini satu pengajaran dan teladan untuk semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12 June, 2014

      betul tu..rm2500 da sesuai dgn pelamin tu.. pelamin contoh tu mau rm4-5k harganya.. transport charge kl johor lg.. rs da ok kot dgn harga..

      Delete
    2. Anonymous15 June, 2014

      Kome berdue x baca abis ke atau pening2 lalat ni..admin tu kn dh berbuih gitau si jadah tu yg sendiri bg contoh dgn bajet byktu kt client..tapi result mcm hangat2 taik ayam..ade phm ka...sekian..

      Delete
    3. Area Kuantan, jgn amek Sue exc bridal. prangai teruk, sgt xmenepati janji. call n msg sume xangkat walaupun dah lmbt berapa jam. dtg umah die nak bincang bole dia biarkan kita tercongok kat luar mcm org bodoh bape lame tgh panas, sdgkan die taw kita sampai and dia duduk kt dalam mkn mcm xde org datang. last2 masuk sendiri. mmg kurg ajar.

      Delete
  77. Dalam bisnes perkahwinan banyak kisah dan ragam. Ada planner kaki tipu dan ada pelanggan menipu sebab nak baget murah. Bergantung pada nasib. Sebaiknya apa2 perkhidmatan perkahwinan ambil dari kawasan berhampiran.

    ReplyDelete
  78. Anonymous12 June, 2014

    Geram nyer dgn org camni.. kalau kiter mmg dah selamat kena maki hamun kot!! Pasal my own wedding i dah terkena dgn Ari Wedding Couture.. LANGSUNG TAK PROFESSIONAL & I WUD SAY SUPER DISSAPOINTED DGN SERVIS & KUALITI BAJU..

    Dah lama simpan dlm hati but bile baca hal camni remind me of my own wedding..

    Time design lain.. siap bole LUPA yg kiter ada booked dia.. padahal dah byr deposit 1k ni!!

    Baju siap lambat.. last minit.. pengantin biasa test baju 2-3 kali min.. kitorg sekali je.. pasal weekend nak wedding baju x siap lagi.. macam haram!!

    Keje pun cincai.. mentang2 la kite tak byr puluh2 ribu mcm artis/org kaya lain.. but at least buat keje biar senonoh!!

    Baju siap lain dr yg design.
    Accessories main hentam keromo je.. tangkap muat..
    Dah bgtau nak pakai tudung, dia buat veil mcm org yg tak pakai tudung..
    MUA siap excited nak buat rambut bagai..

    Senang citer - lain kite mintak, lain dia janji kan, sumpah lain kite dpt.

    Mmg tak puas hati!!
    Sampai kiamat aku tak halalkan duit yg aku byr tu pasal service ko sucks!!
    Siap ugut aku lagi nak amik balik baju on my wedding day just bcoz i adk for discount pasal keje ko mcm taik..

    Ugut la 'makcik' oii... Allah akan balas balik ape yg ko dah buat kat aku ni..

    Ni citer pasal nak org lain tau..
    Yg ada nama pun kdg2 pilih kasih..
    Keje tak betul.. harapkan nama je konon2 famous..

    Wish u all the best la kan dgn that kind of servis n attitude..

    ReplyDelete
  79. Apela berniaga naya org.. x berkat rezeki tu

    ReplyDelete
  80. jenis baca laju kot..tertinggal point penting...hehehe..

    ReplyDelete
  81. korang.. tolong avoid ayu wedding planner ipoh..hampehh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous18 June, 2014

      penah terkene,,,hohohohoh

      Delete
    2. Setuju! Saya pun dah terkena baru-baru ni! Kecewa sngt2 dgn service AYU WEDDING PLANNER ipoh. Janji manis semua palsu! Tolong berwaspada.

      Delete
    3. okay je uolls AYU WEDDING PLANNER. i amik bantai pakej rm10k for pelamin only, tip top! mungkin uolss bajet murah sangat kot? hehe

      Delete
    4. pelamin murah u amik letteww hehehe

      Delete
    5. sky vallencia..murah ke mahal ke..bridal tu yg tentukan..so klo yg murah tunjuk la pelamin yg bersesuaian.. biar client yg tentukan..klo dia nk yg cntik dia kene keluarkan bajet lebih terpulang pada dia..customer always right..always right to decide where they they want 2 spend their money..dlm kes ni bridal tu..memang kaki ale utooo...kwn aku amek pakej rm2k je..bju 2 persalinan,make up and pelamin..kt penang ni..xder hal pun
      lgpun dh ruang rumah sempit agak2 nk amek pelamin 4,5k yg sesuai untuk dewan..so bajet rm2500 di rumah..patut boleh dpt lg cntik..
      kerusi berkulat,bantal terkoyak terbakar bagai..nak byr rm1k pun tgn aku terketar2..

      Delete
  82. Anonymous12 June, 2014

    njijhihj

    ReplyDelete
  83. Saya pernah kena area penang. Sangat teruk yang kenanya dan saya tak pernah halalkan untuknya. RM3140 settle tapi...... Behati-hati la semua :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tolong bg nama bridal tuh..tgh survey2 takut terkena..tq eila yuyu

      Delete
  84. Pertama saya mmg terkena utk tahun 2011. Sangat sedih. Bincang sgt hebat. Semua last minit. Saya tak halalkan duit saya yang saya settlekan semua. RM3140

    ReplyDelete
  85. Same tjadi pd sy 1thn lepas... Tnjk gmbr kate ok, blh buat cmtu.. Skali tgk hampa sgt,.teruk,.kerusi minta tkr pun minx org tmbh byrn lg... Pelamin tggu nk runtuh je, naik tu jd takot.. Mmg x amek sgt gmbr kt pelamin... Pengalaman bertandang...

    ReplyDelete
  86. Anonymous12 June, 2014

    Customer tu pun mungkin menipu korang semua yg bodoh percaya kt cerite dia ni..Gambar yg dia post tu mungkin dia sorang je perasan yg bridal agree ngan dia..Buat cerite je tu..BUDGET CIPUT 2500 NAK EXPECT mcm 8k keatas..lebih2 lg nk suruh org dari KL turun Johor..MENTAL LA CUSTOMER TU..LU INGAT 2500 TU BYK SGT KE UTK BUAT PELAMIN...DIA PATUT BERSYUKUR DPT PELAMIN MCM TU DGN BUDGET DIA YG SECIPUT CIPUT NYE utk org KL turun Johor..BODOH PUNYE CUSTOMER..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous13 June, 2014

      Booo...!!!! tuan dia dah meroyan kat sini..Kahkahkah!!! Hei bodoh, kalau kau kenal si jadah haram yang konon expert pasang pelamin tu, bukak balik fb dia dan terangkan perkara sebenar la bangang, yang pergi tutup dan menyorok tu kenapa? pastu komen kat sini konon menyamar jadi saksi yang dgr pihak sana. sakai..kahkakahkahakh!!!

      Delete
    2. Anonymous13 June, 2014

      So dont be a damn idiot!! janganlah janji 2500..it is as simple as that..kalau dah tahu tak cukup...ask more?!?!??! i can't believe ada lagi orang yang tak pandai guna akal..be smart..that is what your brain for!! to think!!!

      Delete
    3. Anonymous18 June, 2014

      Dia berjanji sebab dia nk tipu ko la tu...Takkan bende mcm tu pun tk boleh nampak..???..

      Delete
    4. ape la bangang sgt..klo dh jauh asal bridal bodoh tuh cas siap2 untuk pengangkutan..minyak,tol bagai? klo customer tu setuju deal lah kan..klo dia xnak terpulang la..
      customer tu tak bodoh..of course la dia nak wt pilihan ..tuh hak dia brpa byk bajet dia..skrng bridal bodoh tuh dah buat aniaya dkt customer..klo brg dah mcm brg purba buruk,(layak byk dgn daun kering) dh tau nak pergi jauh2 nak kena lepak minum air bagai,tak boleh tepat masa.. tak yah la terima..lots of hate bridal...kira nya rm2500 tu dh cukup byk untuk tipu customer..boleh beli susu bg anak minum ..
      good..kenyang anak ko..

      Delete
  87. Anonymous12 June, 2014

    Customer tu sebenarnya lebih2..Budget Ciput 2500 buat pelamin dari KL ke Johor..Gile ke Apa?..Yg pasti Customer tu Bodoh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12 June, 2014

      Kau tak bodoh pulak? Kau ni pandai membaca ke tak? sekarang bukan isu harga, kau tgk la gambar apa dia dah deal, yang siap macam dah kandang lembu dah aku tengok. Kalau rasa dah tak sesuai, knp tak naikkan ajer harga tuh? dan tak perlu kasi contoh gambar yang bagai 25k tu. Bodoh simpan sikit yer... Ntah² kau ni la tuan punya bridal tu. Masuk hasil haram dalam mulut anak kecik. Besar nanti dia jadi kurang hajar sepak kepala kau..... Masa tu baru kau tahu erti kebodohan melampau :-d

      Delete
    2. Anonymous12 June, 2014

      Mana ko tahu yg bridal tu betul2 agreed utk buat sebijik mcm dlm gambar tu..ko mcm org bodoh percaya bulat2 yg customer tu tulis tu ape hal..mungkin bridal akan buat ala2 mcm tu tapi dgn budget ciput 2500 turun dari KL ke johor..Lain kali jgn dgr sebelah pihak je..itu mungkin fitnah semata mata..

      Delete
    3. Anonymous13 June, 2014

      Eh korang2 yg bodoh mkn anjing..jgn dok nk myalahkan org. Ko ada dengar citer dri mulut yg traniaya tu lg ke.ape plk citer dia..memang bridal tu salah dtg lmbat.xpi kalo pasal pelamin 2500 tu dpt mcm tu kire ok la..kalo rase nak cantik ko g la butik yg pelamin ko nak tu.yg dok gatal nk mampos tu kenape dok amik yg mcmnie..tau pulak ko nk cantik xpi duit xde..2500 tu mkn tu 1 sebulan shoping brg dapur je lah.duit da xde knapa ko berangan sgt ah bodoh..tuhan tu pun x suke la ko dok kutuk org tu bg ank mkn duit haram la ape bagai..nak cantik keje lebih skit la..

      Delete
    4. Anonymous13 June, 2014

      Hahaha.. dah tu kalau kau rasa tak larat dengan "RM2500 tu, buat apa nak ambik job tu. Sebab tamak? Dan kerana konon bajet ciput yang kau rasa tak berbaloi tu "tiket" untuk kau buat acuh tak acuh.. layan tak layan... bagi barang yang layak duk dalam tong sampah? Macam tu? Heii!! kalau kau rasa benda tu tak berbaloi, suruh la dia cari bridal lain. yang kau sanggup tu kenapa sial!! Kau kan tahu, kawin ni bukan macam kau buat projek, hari² boleh main!!! Rasa nak main... Phuii!!!

      Delete
    5. hmm, teruknye bila sesetengah org melayu berbisnes.siap dah salah, tapi tetap rasa dia xsalah. rezeki tu utk bagi makan anak bini, tapi yg masuk sekali dlm darah daging ialan caci maki org sbb kesalahan dari kau sendiri. ok lah 2500 tu xbesar...ciput utk amek pakej dr KL nk bawak ke jb. tapi attitude ko sebagai org yg berbisnes...cakap mcm kel***...kejap dah gerak, kejap berenti minum, kejap kat nilai, kejap odw.sekarang ni ko sebenarnye selfish kan, ko xde pikir pengantin tu serabut mcm mana dgn persiapan nak kawen yg tunggang langgang sbb org mcm ko lah. pastu menipu. bukan bridal ni je lah sebenarnye...ramai. bakat xseberapa pun sebenarnye dlm wat bisnes bridal ni...sekadar ada je. tp berangan, tunjuk gambar nak cantik2.lepastu letak harga murah, bagi harapan atau kata lainnya menipu org dengan hasil yg tunggang langgang. aku ade bukak fesbuk mamat bridal ni...xtaw lah ko ke, laki suhana tu ke.tp memang defensive abes, macam xde rase bersalah. so aku nak ckp, maybe lah sekarang ni Allah tetap bagi rezeki kat ko walaupun ko tipu org sana sini, wat org huru hara time nak kawen...tapi Allah tu adil. tgkla ape jadi kat anak ko ke nanti mkn duit dr hasil kerja ko yg mcm ni...org byk lagi cara Allah nak balas. so...teruskan lah perangai ego ko.

      Delete
    6. Anonymous18 June, 2014

      Kalau ko dah tahu harga 2500 tu tak logic, jgn lah ambik..otak ada tapi tk nk pakai..klu tk sure tanye org la..BODOH SOMBONG !..Dah salah buat keputusan sebab nak budget sgt, ini lah padah nye...So, jgn la pecaya kt bridal yg bg murah then promise ko mcm2...SALAH DIRI SENDIRI TU..FYI, Aku bukan tuan Bridal tu, tapi AKU ORG YG ANTI ORG2 YG TAHU NK MURAH JE..KO INGAT TITIK PELUH ORG BUAT PELAMIN TU MURAH KE?..Patut la org melayu tak maju sebab kalo boleh korang tu nak pulas je tenaga org..Wooii!!..BUAT PELAMIN TAK SENANG TAU! Padan muka kene TIPU..UTK YG LAIN2 TU BELAJAR LAH KESILAPAN NI..CUBA VALUE TITIK PELUH ORG PLEASE!!!

      Delete
    7. bridal bodoh tuh memng la xkta nk buat 100% tp agak2 la.nk bg bntl terbakar

      Delete
  88. Bila baca macam ni turut naik geram sekali dengan perangai macam tu. Buat endah tak endah. Memang takkan buat dengan servis dia..memalukan!

    ReplyDelete
  89. Anonymous12 June, 2014

    I pon lbh krg sama kes dgn u.. Burn rm1000 cmtu je.. Mula2 dlu tertarik bila akk I recommend Qeisya bridal catering and wedding planner.. Package 10800 all in.. Waktu mula2 jumpa ckp manis je.. Food testing! Tp after byr deposit 1000, call ssh, message jwb.. Nk set next date utk jumpa pon ssh.. N bila dy anak utk gi wedding dy wt makanan totally different! Nasi keras, susunan xkemas mcm wt ala kadar.. Pelamin biasa.. N tmpt air basuh tangan pon dy x provide... Tetamu kne basuh tgn guna baldi kt luar.. N guess what..harga wedding Yg I attend tu rm25k! Then after balik , few days later whatsapp akk yumie... Kata ngn baik.. Mtk tyme wedding kita nk menu cmne..tp kita lak kne marah blek... Sabar jela.. Blh dy kata catering bkn ngn drg?? But kita dpt tw dy kata amek Katering skali.. Then bila kita komen dy xleh trima.. Pastu kita kata nk amek Katering je ngn org lain tros dy kata kita cancel sume.. But then 1000 xmo refund.. Ngn ssh call n balas message nya.. Servis cmni,, bila kita tye npe wt cmtu leh x bos dy kak syasya bgtw "I'm just doing business here" OMG.. Smpi bila nk mkn rezeki cmtu.. You wt hal.. Sash nk contact komen xboleh..pastu you marah customer lari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous26 June, 2014

      seriously qeisya bridal mcm tu???i bru je deal dengan dorg ni...agak la..call x angkat..msg x balas...:(..for those yang ade problem dengan qeisya bridal, please let me know..i da baya rm1500 nie..

      Delete
  90. Anonymous12 June, 2014

    Lain org lain dugaan nk mendirikan masjid ni... Bagi sy, sy bersyukur sgt sbb dpt khidmat dari Jepp Moyang Perdana. Perkhidmatannya pun sgt memuaskan.. Bagi sesape yg tinggal area JB boleh la dapatkan perkhidmatan mereka.. Ni nama fb mereka Jepp Moyang Perdana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12 June, 2014

      Patut nye ko bersyukur dpt pelamin mcm tu dari KL ke Johor dgn duit 2500 ko tu..2500 tu cukup2 je nk byr cost transport pergi pasang dan bukak..tu tk termasuk kos pekerja dan makan minum diaorg..

      Delete
    2. Anonymous13 June, 2014

      Habis tu nape tak discuss benda nie semua kat pengantin tu??? Buat bijak pulak budak ni. Atau kau ni si Suhana tu? Atau pun laki yang sap kok lu....kahkahakh!!!

      Delete
    3. Anonymous13 June, 2014

      Mana ko tahu bridal tak discuss perkara tu ngan bridal?..itu yg ko dgr dari pengantin yg desperate yg BERANGAN NAK DUDUK ATAS PELAMIN MAHAL TAPI TKDE DUIT..HAHAAAA...KLU TKDE DUIT TK PYH NK MINTAK PELAMIN GEMPAK..AGAK2 LA..TAKKAN TK SURVEY DULU KOT...KO TU PUN TAHU KE BERAPE HARGA PELAMIN YG DIA NAK TU..KO INGAT MURAH?..BOLEH BLAHHH!!!!

      Delete
    4. Anonymous13 June, 2014

      Habis tu, kau ingat bridal tu nak explain apa? nak mengaku design tu dia punya? lain kali, kalau tak profesional, jangan cilok pelamin orang lain.lepas tu declare boleh buat sama macam yang ditunjuk. budget bridal profesional tapi sengkek nak jimat kos. barang semua takde kualiti. kau pun boleh blah!!

      Delete
  91. Ya Allah, kenapa lah buat macam tu kat majlis orang. Macam2 perangai manusia ni.

    ReplyDelete
  92. Anonymous13 June, 2014

    Mak ai..pelamin 2500 dpt cmni je.. I dulu ms tahun lepas buat keje kawen pelamin I fully fresh flowers RM 2500 siap dpt pelamin, guest book station, n photobooth lagik. Tp I x tempah dgn bridal la..area jb gak..I tempah dgn satu on9 page ni die buat bakery n florist. Moon's homemade Bakery. Tp pelamin fresh flowers die mmg pueh hatila.cm tak sangke pon ade dpt pelamin fresh flowers murah cm2...

    ReplyDelete
  93. Alhamdulillah. Majlis sy berlangsung ngan baik walaupun sy x amik pakej yg mahal2 atau gah2 ala2 retis..sy punya pelamin rm700 jer siap baju and mekap nikah and sanding tp mmng puas hati cntik and ohsem sgt..

    ReplyDelete
  94. Assalamualaikum....wan bersara dari alam fotografi perkahwinan yang disayangi kerana dihujani bermacam makian dan kata-kata kesat. Ikhlas wan cakap, dalam kes wan sebagai fotografer, is not me who made the problem, tetapi since saya yang market dan bertemu client, memang saya la tempat hujan pekara tersebut dan since then, saya nampak betapa berisikonya benda seperti ini dan tidak menoleh ke arahnya lagi walaupun ianya adalah lubuk $$$ untuk orang berbakat (kata customer2 sebelum saya ada group dan group ni yang membawa permasalahan kepada saya). Apa-pun sebagai vendor, wan masih bertanggungjawab cuba selesaikannya dengan baik dan wan tidak lari dari cust itu. Alhamdulillah masalah mcm mana pun, still takde kes tiada photographer, namun kes wan adalah tiada delivery disebabkan disonglap rakan group sendiri. Namun begitu, sebagai vendor, wan listkan di fb wan siapa yang terlibat dan cuba deliver apa yg wan mampu step by step. What is important is that I fulfill what I promised. Kepada yang terpaksa habis dengan kurang baik, apakan daya, that's the best I can do and its not easy bagi seorang bujang dengan promising career terhempas berakhir dengan kehancuran, tetapi wan mengganggap ianya sebagai satu dugaan yang hanya Allah tahu. Tetap berusaha, 'soft copy' tetap di bagi dan senarai customer terlibat wan listkan agar tiada siapa terlepas. Ok, end of my intro. Untuk post ini comment wan:

    Untuk customer dan future customer:

    Bukan wan ingin menidakkan atau memperkecilkan bajet RM 2500 tersebut, namun adalah penting untuk kita survey di alam maya atau jalan jalan ke butik dengan bajet yang kita ada dan sedar dengan bajet kita apa yang kita seharusnya dapat. Maksudnya dengan bajet RM 2500 majority butik atau wedding planner bagi mcm sekian2, tapi ada seorang yang bg gmbar mcm di atas, elakkan kerana mungkin berisiko tinggi. Jika anda inginkan jugak, selidik latar belakang dan feedback parti tersebut untuk mengurangkan risiko. 2500 tu nampak sedikit tapi kalau burn terasa pedihnya. Buat customer yang tulis post ini, wan bersimpati dan wan sedar hal perihal kahwin ini sangat berisiko tinggi dan wan setelah berfikir untuk comeback, setelah fikir risikonya wan cakap "enough is just enough"...

    buat vendor:

    dulu wan juga vendor servis dalam perkahwinan, kita laparkan customer untuk dibuat sesuap nasi untuk dimakan bersama anak isteri dan keluarga kita. Namun begitu, kita harus sedar yang perkahwinan hanyalah dibuat sekali sahaja, dan tiada siaran ulangan dan kita bertanggunjawab atas apa yang berlaku. Jika kita tak mampu ambil tanggungjawab, just say you cannot. sometimes i also tempted by fast money dalam bentuk deposit hanya untuk menyedari deposit itu bukanlah untuk kita. So, kerjalah biar ikhlas dan jika sebarang masalah, hal ini melibatkan duit, just datang dengan berlapang dada cakap dengan cust. Pahit mana pun dia boleh faham, dia marah at least dia tahu kita ada masalah. jangan sombong dan tidak hormat cust, kerana mulut dia juga jatuh bangun kita.

    Dalam wan menyelesaikan masalah wan, ada cust yang datang cakap "wan, akak nak pulangkan balik duit wan, akak ambil masa nak faham amsalah wan, akak minta maaf tapi akak nak wan buatkan ape yang wan da janji dulu. Its ok I wait for you". wan terharu dengan ape yang dia cakap. Customer manusia juga, ada sabarnya ada karenahnya dan kena ingat ada IHSANnya juga...yang penting JUJUR sesama sendiri. Teladan untuk wan dan mungkin customer dan vendor umumnya.

    Salam (doakan wan, InsyaAllah)

    ReplyDelete
  95. Anonymous13 June, 2014

    lg stu yg percaya kat bridal tu sapa suruh... mane ade design 3 panel cmtu 2500 jer.. dah sah2 klentong.. dah la amik org kl, nk byr transport die lg.. kurang2 mau 7-8k tu... ni kes nk murah punye pasal la ni..

    ReplyDelete
  96. Anonymous13 June, 2014

    Saya dlm industri ni dan tahu yg ramai drp BAKAL2 PENGANTIN yg cuba menipu utk mendapatkan pelamin yg dia nak dgn harga yg murah..Begitu juga dgn Bridal, ada juga yg menipu..TAPI pada kesimpulan nya, Klu Pengantin kena tipu, KECOH satu dunia....Kalau BRIDAL yg kena tipu, tkde la pulak nk kecoh mcm ni.. Its also abt money!!!!

    ReplyDelete
  97. Anonymous13 June, 2014

    saya kawin dulu kat felda chini ambik yg bridal dalam felda je.. tak terasa pun nak gi cari bridal dr kuantan.. bajet rm2000 dapat pelamin cantik sangat, pelamin bilik yg menyerlah, deco makan beradab dan 3 pasang baju dan make-up 2 kali.. memang berbaloi-baloi..

    ReplyDelete
  98. Lain kali sebelum ambil tempahan service, cek dulu review atau sebagainya. paling mudah ikut cadangan kawan2 yg pernah guna service tu hehe..

    ReplyDelete
  99. Anonymous14 June, 2014

    Alhmdulillah..majlis sy tahun lps pelamin,bilik pengantin,mekap n baju sanding rm1100..walaupun murah tp pelamin sgt cntik..rmai tetamu brkenan n guna perkhidmtan dia...

    ReplyDelete
  100. Anonymous16 June, 2014

    mungkin ini la balasan Allah utk orang2 yang pentingkan adat berpelamin & berhias keterlaluan berbanding memahami pengertian nikah & kahwin. Bersederhana bukankah lebih baik.
    Duit RM2500 tu, kalau sedekah pada keluarga miskin & anak yatim, boleh diorg buat makan utk setahun... berbanding utk berlagak & menunjuk-nunjuk.

    Sakit ati dgn komen ni... khehehehe...

    ReplyDelete
  101. saya penah kena jugak... tapi tak de lah teruk mcm ni.. tp mmg tak puas hati dgn pelamin dia. bunga sikit. pelamin tak tutup penuh. nampak tiang belakang dewan.

    ReplyDelete
  102. Sesiapa area Kuantan, jangan amek Sue Exc Bridal, dah berapa org terkena dgn perangai diorg. kurang adap...kwn aku amek dgn diorg, dahlah pelamin yg terhasil sgt tak logik.mintak tambah sikit je siap kene tambah duit sedangkan kau wat wat pelamin xcantek spt yg digambarkan. bila call xangkat..janji lepas zohor sampai tgh malam.at least bgtaw lah...terus xangkat call. bile sampai macam xde rasa bersalah langsung, xabes2 guna alasan ade kerja kat tempat lain. pegi mati la kalo ko byk job mcm mane sekalipun, tapi buatlah kerja betul2. rase xmampu nak amek job byk2 jgnlah tamak. janji dtg mekap pukul9.30, kol11 baru datang. orang nak akad nikah kol11.30.lepas mekap terus chow, xde pesan xde ikot pengantin sampai masjid, xde kesah hape dah.

    ReplyDelete
  103. Anonymous18 June, 2014

    ermmm agak xlogik harga rm2500 utk dptkan pelamin gah mcm pix yg paling atas tu...klu nak kira kos transportation lg...mmg above 5k..bakal2 pengantin..sila survey byk kedai

    ReplyDelete
  104. Anonymous20 June, 2014

    Takziah. xtau nk ckp ape. RM2500 tu mcm mahal sikit klu setakat pelamin sahaja. Atleast tgk contoh2 wedding yg dia penah handle patut dh bole nmpk mcm mane hasil kerja dia. Sy pun ada wat pelamin. Jika berminat leh la tgk2 kt page FB Seri Pengantin Jannah. Setakat ni berani cover area Temerloh je. Contoh2 gmbr wedding sume original dr previous wedding@tunang. -Rizal-

    ReplyDelete
  105. salam..sya nk tnye ade x spe2 dduk area parit raja or sri gading batu pahat johor,sye ade survey satu tempat mzbridal,ok x amik ngn org nie..nie page fbnye Mzbridal House..sye tkot jgk kes2 penipuan mcmnie
    ..

    ReplyDelete
  106. saya punya story lain sikit. make up duk update kat facebook bukan main vogue lagi . bila dah make up muke kita . tonyoh punya tonyoh . tambah2 kalut nk kejor tempat lain . main hentam je . buruk perangai . kalau dah xdan tu xpayah la tamak nak hamak duit org . xsempat bgitaw je la . dah tau jalan jem cuti skolah tamakkk nak jugak . ingat ya . kat dunia ni boleh la langsi sangat . kat akhirat jawab ko !

    ReplyDelete
  107. Sy bru ingt nk ambk pelamin dgn ayu wedding plnner ipoh tp dh terbca plk psl servis diorg yg buruk..adeyhh..msa tunang dlu pun sy pnh trkena jgk.nk pelamin tirai tp msa psang dia bwk pelamin kerawang plk tp sbb xnk spoilt the mood so sy n parents diam je. Skrg rsa fobia plk nk ambk pelamin kawen ni.blh suggest bridal yg ok kt ipoh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. You pernah guna ayu wedding planner ke? X ok yerk?

      Delete
  108. Eh..xla..butik yg sy ambk pelamin tunang sy tu bkn ayu wedding planner tp butik ln. Sy pnh survey pelamin kawen kt butik AWP ni n tgk mcm ok.discuss dgn owner dia pun ok je tp ble trbca komen dlm ni psl servis AWP yg x ok, itu yg rsa was was tu..nk tau jgk ape yg x oknye..sy plan nk ambk butik AWP utk wedd thun dpn

    ReplyDelete
  109. huaghhh takotnye jd cm niee!! i dduk Johor.. skrg tgh survey pelamin2 ni ha.. majlis tahun depan... hurmm.. hopefully semua berjln ngn lancar.. Aminnnn..

    ReplyDelete
  110. Try survey kat butik Azliasyikin dlam megoplex gunung rapat..baju ngan pelamin cantik2 kat situ.butik pun cantik...staff diorng layan pun ceria je..byk kwn sy Dh booking kat situ..sy bru je ke sana minggu lepas untuk booking wedding sy thn depan..

    ReplyDelete
  111. Ayu wedding panner ok...jgn trpdaya yg kata tipu 2...

    ReplyDelete
  112. Butik pengantin comel kuantan pun jgn terpedaya..servis amtlh x ok . dn owner dia berlagak.style ckp pelamin dia je yg bgus.suka bndg dgn bridal2 lain...byk dh dgr butik ni org x tau mula2 .lepas tu org x suka..sbb awl ckp lain.last buat lain... So beware je... Tkt nanti silap kandang .huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol ke xok? Baru nak tempah utk tahun dpan..

      Delete