Sunday, June 22, 2014
57
Wajah Kesempitan Hidup dan Miskin Ibu Kepada Remaja Kurus Kering (7 Gambar) | Sebelum ini admin ada kongsikan 2 artikel berkenaan remaja OKU (Muhammad Firdaus Dullah 15, tahun) yang ditinggalkan ibunya sampai tinggal tulang. Penemuan oleh sepasukan anggota Imigresen Malaysia yang sedang menjalankan Ops 6P dengan kerjasama Pasukan Sukarelawan Malaysia (RELA), empat Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) dan lima Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menemui budak terbabit dalam keadaan menyayat hati.

Ibu zalim tersebut telah ditahan, dan memberi alasan yang tidak masuk akal. Dia mengatakan orang luar tahu menunding jari sahaja, tetapi tidak tahu kesempitan hidup dan kesengsaraan yang dia alami.


Sesungguhnya, jika benar ibu budak ini miskin, kais pagi makan pagi, kurus seperti Firdaus juga, kami tidak bercakap banyak pun. Tapi kalau dah bergaya sakan, tudung bling², siapa tidak sakit hati. Alasan itu pun tak masuk dek akal.

Biarkan gambar berbicara...

Gambar² diceduk daripada Facebook Ibunya (Imashima Lola) (yess, ada facebookk!!!)


Hidup susah, tapi selfie wajib tau...




Ini gambar Muhammad Firdaus bersama adiknya yang berusia 7 tahun. Gambar ini di muat naik di facebook miliknya pada 12 September 2013. Hensem budaknya..




Nah, lagi satu status ibunya mengatakan kereta dia buat hal. Yess ada KERETA kau.. Susah tang mana tu syaitonnn???



P/s : Apalah dosa ku ini pada mu wahai ibu ku.. :'(

57 comments:

  1. Anonymous22 June, 2014

    Jahat betina ni... Tidak ada sedikit rasa kesiankah pada darah daging sendiri? Tengok kucing kurus kering pun luluh hati, ni kan anak kandung sendiri? Apa dosa dia..... ;-(

    ReplyDelete
  2. Anonymous22 June, 2014

    Otak tumbuh rumput betina sial ini

    ReplyDelete
  3. Tak dak perasaan betol pmpn ni...snggup bt ank kandung mcm tu...

    ReplyDelete
  4. Anonymous22 June, 2014

    Mangkuk nye pempuan

    ReplyDelete
  5. Anonymous22 June, 2014

    Ralat. Gmbr adik firdaus dimuat naik bertatikh 5 nov2011

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikk.. tengok kat mana tu? Cuba tgk kat fb mak dia.. tarikh admin kasi betul dah rasanya...

      Delete
    2. Anonymous22 June, 2014

      A ah.. kali pertama uoload pd 2011.. n di uoload smula pd 2013.. blh tgk album pling lama dlm fb mak dia

      Delete
    3. Whatever her reasons were, she must have neglected him BIG TIME! We understand if she said she is a single mum and had to leave him for work...but he wouldnt have looked such in that state lah! please use your brain lah woman!

      Delete
  6. oh..kire nyer mak die ade balik umah laa? hmm tak taw cite full... ade yg kata budak ni dijumpai mase serbuan utk tangkap warga asing, ade yg ckp jiran buat aduan mak die dere ank.. and ade jgk cakap mak die lari tinggal kn ank die.. sy pun ade jgk komen kata, kite nie jgn menghukum sebab tak taw cite sebenar.sy mmg xtaw cite sebenar jadi sy fikir positif jela [-(...ade ke link yg cerita full dari pegawai yg usap kepala budak nie.. saya rase die satu2 nyer boleh dpecayai :-?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous24 June, 2014

      org kte dera mgkn sbb ada jiran dgr mak dia marah2 kot..org kte mak dia tgl kan dia sbb mak dia mmg xdok skali dgn dia..tp mak dia dok tmpt yg sme cme unit lain..klu susah mcmne mak dia blh cntk2,sihat ,gebu mcm tu?..

      Delete
  7. Anonymous22 June, 2014

    mana tau ibunya mental problem...sabar ya kekadang manusia nampak normal diluar cantik tetapi dalaman bermasalah orang tak nampak!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous22 June, 2014

      kalau macam tu cakap jer la alasan ni, knp nak cakap kesempitan hidup pulak!!!!!!!

      Delete
  8. Anonymous22 June, 2014

    kalau hidup susah, memang x boleh selfie ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous22 June, 2014

      tak boleh sebab mana ada duit beli hp.. :d

      Delete
    2. Anonymous22 June, 2014

      kann.. :d

      Delete
    3. Anonymous23 June, 2014

      Haha..betul la tu.. kenapa boleh selfie bagai sedangkan anak kurus kering terabai. Dalam malaysia ni, walau miskin camner skali pun, takkan ada sampai kurus kering macam ni, baju koyak rabak, najis merata-rata. Syaiton betol..

      Delete
  9. Anonymous22 June, 2014

    Adakah kmunkinan dulu budak ni normal..tapi kejahilan manusia terus jadi mcm ni

    ReplyDelete
  10. Anonymous22 June, 2014

    mn x nya..sbuk berpesbuk je..siap main candy crush lg..dh smpi level 20 tu...eh syiall la..phuiieee!!!

    ReplyDelete
  11. wak suria22 June, 2014

    Sel2 otak pompuan ni tak berhubung kot [-(

    ReplyDelete
  12. Mak nye tudung bukan main bling-bling bagai, tapi pakaian anak lusuh sampai mereput tak ditukar. Kalau ye pon susah takkan langsung tak de masa nak mandikan and tukar pakaian anak tu. Main facebook sempat pulak.. :-t

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous23 June, 2014

      ye lh kn...ssh pun ade hp android beb. syaitan pmpuan tue...

      Delete
  13. Anonymous23 June, 2014

    statement paling vangang dr sorang yg mengaku susah....tp Allah bayar cash amik ko semua dh pecah lobang...

    ReplyDelete
  14. dia nak kejar level 100 baru lah ada semangat nak mandikan anak bg makan bagai. aku dah level 200 lebih ooo. x lwh potong lagi tu

    ReplyDelete
  15. Ni bodo ni bodo!! Jawapan x leh nk time siap psiko lg ckp "Biar la jabatan kebajikan amek,klau sy mati nt sape nk jge dy.." duk ngan ko pon ko dh x jage.. bia anak duk dlm bilik penuh tahi bagai.. Ehh.. mcm nk je sepak.. Yupp.. Betol tu.. dy ade upload gmbr adik firdaus ni pd 2011.. mknenye dh lme jgk bdk ni mnderita.. Alasan x lh pkai.. xtau psl jabatan kebajikan knon.. berfb,brgaya bgai tau plk ye.. siap ade kete lg.. Penipuan apakah??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous23 June, 2014

      saya setuju sgt. Kalau lh sye blh jatuhkan hukuman, mmg sye kurung die balik. Biar die rasa ape yg Firdaus rse. Ingat gk die tue psl mati...haktuiiii...

      Delete
  16. Anonymous23 June, 2014

    Bukan mslh mental pun tp mmg dlm hati tu syaitan dh nenari mengajak umat nabi adam jd spt syaitan.

    ReplyDelete
  17. Rakyat Perihatin23 June, 2014

    Binatang! Woi betina, org miskin, walopun dorang tak pakai keta mcm ko,dorang tak pernah biarkan anak dia bergelumang dengan najis, dorang tak pernah bg pakai baju tak tukar smp reput, tak pernah tak makan walo miskin cm mana sekali pun. Ko bukan miskin, ko setan! Tidor penjara la.. boleh ko selfie2 blkg tirai besi..

    ReplyDelete
  18. Anonymous23 June, 2014

    Segala kejahatan ibiu ini dh Allah balas cash kt dunia.

    ReplyDelete
  19. Anonymous23 June, 2014

    sebagai manusia yg ada perikamanusiaan ,sy amat pelik dgn sikap mak kandungnyer yg sanggup biarkan anaknya yg x bdosa melalui saat2 yg sgt menyedihkan...bg sy ibu seperti wajib mdpt hukuman setimpal agar mjdi pembelaan kpd adik firdaus..Ya Allah saya sungguh kasihan melht diri adik ini ketika dijumpai oleh pegwai imigresn..ibunya pasti akan mdpt hasil setimpal atas tindakannya di akhirat..

    ReplyDelete
  20. Anonymous23 June, 2014

    kn baek ko bunuh je ank tuh dri kecik. biar die doakan ko kat syurga nt. da jdi mcm ni bru ko ckp ko ssh. hp canggih2 nak pegi jkm xtau. jgn la jdi bodoh kak oii..

    ReplyDelete
  21. Anonymous23 June, 2014

    jaga mulut jaga percakapan jangan hina atau judge orang punya kekhilafan... sebab dalam masa yang sama siapa kita dihadapan ALLAH... so kita semua patut besyukur kes dapat diselesaikan dengan baik yang sudah tu sudah... setiap orang ada kekurangan dan kelebihan... kawan2 semua guna kata2 kesat semua tu ingat tak berdosa... insaflah dan banyakkan berdoa untuk kebaikkan bukan menghina seperti kelakuan orang2 yang tiada pegangan agama dan tidak berotak..

    ReplyDelete
  22. Anonymous23 June, 2014

    Carilah juga bapanya. Kalau dah bercerai tidak bermakna boleh biarkan anak gitu saja. Tsnggungjawa bukan atas ibunya sorang. Cer cari mesti jumpa. Ini Malaysia, tentu boleh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous23 June, 2014

      Setuju.Takkan bapa dia tak jenguk2 anak atau bayar nafkah untuk anak dia,kan?

      Delete
    2. Anonymous24 June, 2014

      dengar kata bapak budak ni dah meninggal pada 2012..

      Delete
  23. Anonymous23 June, 2014

    dia nak JKM AMBIK. op koslah.. sbb x payah dia susah payah nak jaga. nak ttp kesalahan mcm2 ayat kesian yg kuar. miskan lah, x mmpulah, bercerailah, org tak pahamlah.... apa yg aku paham semiskin manapon org. x logik klo anak kedua ngn mak tu gemuk tp sorang je plak tggal rangka. sott

    ReplyDelete
    Replies
    1. X patut x patut ...pebuatan yg tidak senonoh

      Delete
  24. Anonymous23 June, 2014

    Siap boleh main candy crush mak dia ni, siap boleh tgk HBO kau. Selfie bukan main, saya setuju dengan rakyat perihatin, suruh dia selfie belakang tirai besi.

    ReplyDelete
  25. Kasiaan adik tu, knp lah mak die kejam betul, knp sanggup buat cm tu atau sebab dia dendam ngan ayah dia sbab kne cerai & menghilang x ade kabar kasian lah x smpai hati tengok adik ni semogga allah melindunggi adik sepanjg hayat aminnn

    ReplyDelete
  26. Anonymous23 June, 2014

    siap cakap masyarakat xtau beban hidup die,mane org nak tau kalao hidup die tu nampak sangat mcm mewah.. kalau ade jugak orang nak bela die ni, xtau la... kate kan die keje klia, gaji mesti 1500 ke atas... pastu die duk rumah flat, sewa rumah tu saya boleh jamin, mesti bawah 500 sebab tengok persekitaran.. saya selalu lalu kat situ, kalau kira betul2 mesti cukup untuk tanggung anak2 die... sedangkan keluarga orang lain yg lebih miskin lagi mampu untuk menyara anak sampai 7-8 orang... selalu nya ibu bapa yg berkorban untuk anak2, biar makan pakai x cukup untuk diri sendiri,janji anak2 cukup makan pakai... ni memang dah terbalik.. dunia akhir zaman..

    ReplyDelete
  27. subhanAllah, senangnya kau buat anak kau mcam tu ye! tak pk ke anak tu rezeki Allah dah bgi kat kau! bodohnya kau pompuan! eh binatang pon syg anak, tpi kau manusia ape kejadahnya lahaiiii! kalo tak mampu jaga better kasi pda org yg takda anak.. stupidosssss!

    ReplyDelete
  28. Anonymous23 June, 2014

    Org miskin pun berganti baju ank..pun ckup mkn tau. Mak dia ni dlm DNA dia ade DNA B#B#..tu psl prangai srupa binatang tuh.

    ReplyDelete
  29. Anonymous23 June, 2014

    Semestinye la kn ko kata redha ank serah pd JKM...dah pch lobang..amik ko. Tembelang ko brlagak ala ala mak mithali..dah pch gitu kn.

    ReplyDelete
  30. binatang lg baik dr ibu syaitan ni...

    ReplyDelete
  31. Anonymous24 June, 2014

    Mang mcm sial n binatang la btina nii... ee skt n geram je tgOk! Cpt2 la ko msuk lokap bia kna kurung mcm ank ko plak xya bg mkn pki... cne kO rse.?

    ReplyDelete
  32. Bagi saya so simple as, banyak orang miskin yg tak mampu kais pagi, makan pagi, kadang-kadang makanan pun tak da, tapi tak dalah sampai anak dengan baju kotor, main tahi, tak terjaga. Kalau betul baju pun tak mampu nak beli, abis anak yang kedua kenapa tak pulak reput bajunya, boleh pulak elok aja, memang kami pandai cakap, tak boleh salahkan public bila kami tuding jari tapi sekarang siapa yang buka ruang atau jalan diri dia sendiri. Kami nak salahkan sapa, takkan datuk nenek dia, mak sedara dia, sepupu sepapat budak tu, of courselah penjaganya. SEMISKIN MCM MANA PUN ITU BUKAN ALASAN ITU BUDAK TU, DUDUK DALAM TEMPAT KOTOR, BAJU REPORT DAN MAIN DENGAN TAHI. HAKIKATNYA KESALAHAN TETAP KESALAHAN WALAU APA PUN ALASAN. SAYA BERANI CAKAP SEBAB SAYA PUN IBU TUNGGAL, MENCARI NAFKAH HANYA SAYA SEORANG, PERNAH BERLAPAR HANYA UNTUK CUKUPKAN MAKAN ANAK.

    ReplyDelete
  33. Anonymous24 June, 2014

    Takkan susah sgt kut smpi telo n kicap pun x bole beli bagi anak tu mkn. Berfb bole pula. Semua tukan guna duit. Ish..ish...pelik saya. Puas mikiornya. Apalah yg dia kata kesempitan tu ea.

    ReplyDelete
  34. Anonymous24 June, 2014

    Saya juga pernah Allah pinjamkan anak sebegini malah lebih rendah kemampuannya dari adik Firdaus tapi Allah telah menjemputnya kembali 11tahun yg lalu. Tapi Alhamdulillah saya dpt menjaganya malah memberi perhatian yg lebih kpdnya. Bagi saya alasan si ibu Firdaus ini langsung tak masuk akal dan tak dapat diterima akal. Alfatihah buat anakku Nur Ain......mengalir air mata ayah bila lihat penderitaan adik Firdaus ni. Masih ada insan tak berhati perut ni...

    ReplyDelete
  35. Anonymous24 June, 2014

    i think the mothr juz wanna let the boy die.. ;-(

    ReplyDelete
  36. Anonymous27 June, 2014

    saya anak ke 7 adek beradek saya ada 12 tapi mak saya bisa pun jaga kami padahal bapak saya meninggal usia adik saya yg kecil usia 3 bulan tapi alhamdulilah ibu saya bisa kasih makan kami semua dengan kedua tangan nya kita di dunia ini susah macam mana pun tak kan anak sampai macam thu sekarang alhamdulilah allah mengabulkan doa2 kami semua,
    amin.semoga allah melindungi kita semua.amin.

    ReplyDelete
  37. Anonymous27 June, 2014

    Assalamualaikum, saya pun rasa terpanggil untuk memberi komen. Sebagaimana susah pun si ibu, dia pasti sanggup berlapar demi untuk mengeyangkan anaknya. Saya ada enam orang anak dan pernah merasa susah. Saya akan pastikan anak-anak saya makan dahulu lepas itu barulah saya makan apa yang berbaki..itu kan rezeki dari ALLAH. Mak Firdaus ni memang kejam, dia boleh bersolek dan bergaya. Dia tak adil dalam memberi kasih saying. Alasan-alasan yang dia beri tak masuk akal. Kalau tak ada orang jaga pun, dia boleh bagi budak tu makan dulu dan salin pampers sampai balik dari kerja. Selepas balik kerja jalankan tanggungjawab sbg ibu kembali.Anak amanah ALLAH. Ingatlah ALLAH melihat apa yg kamu lakukan.

    ReplyDelete
  38. Anonymous28 June, 2014

    Ya Allah x sngke ad lg mnusia cmni, susah mcm mne skli pn keperluan anak adlh yg utama.Kenapa lh mk bleh tembam cmtu tp anak tinggl tulang je?:'( Saya doa'kn adik firdaus hidup dgn pnoh ksenangn leps ni n akn jd lbih tembam dri mk dye.. ~amin~

    ReplyDelete
  39. keb0d0han tUlen terserlah apabila dia menyatakan yang dia miskin dan tiada masa untuk anaknya. berselfie bling2 bagai. .. puiii ..

    ReplyDelete
  40. sebab dia buat anak dia macam tu sebab dia BENCI bapak dia.. ofkos.. manalah tau lahir ja Mohd Firdaus tu bukan kemahuannya.. atau cacat sebegitu bukan kemahuannya. atau mungkin kedua2nya.. tu lah sebab jadi macam tu. sebab BENCI..cian Mohd Firdaus dibuat sebegitu rupa...

    ReplyDelete
  41. Takk brhati perut langsung! Sanggup die buat camtu kat anak kandung sndri ....

    ReplyDelete