Tuesday, June 24, 2014
7
Kisah Benar Ibu Kepada Muhammad Firdaus Dullah


Petikan dari: Facebook Kamal Zawari Ghazali Asamkipas

Bismillah.

Alhamdulillah, petang tadi saya dan isteri, Siti Salwa diberi keizinan Allah untuk melawat adik Muhammad Firdaus Dullah di Hospital Tuaku Jaafar, Seremban..

Pertamanya, saya mohon maaf jika post ini panjang, harap anda dapat bersabar dan baca kerana intipatinya adalah penting dan harap dapat di"share" kepada sesiapapun yang anda jumpa di luar mahupun Facebook friends list anda.

Adik OKU ini terkenal akibat berita yang tersebar luas konnonnya dia "dikurung" oleh ibunya dirumah sehingga kurus kering. Dan akibat fitnah yang berleluasa tentang betapa "zalim"nya si ibu itu, saya rasa bertanggungjawab untuk menceritakan hal sebenar kepada kalian semua agar kalian dapat membetulkan semula persepsi anda dan tidak termakan fitnah yang telah anda baca baik daripada akhbar, TV mahupun post di Facebook.

Dan sepertimana post saya yang terdahulu, para keyboard warrior dan generasi "mohon share" bertungkus lumus untuk memaki dan menghina ibunya atas "perbuatan" tidak berhati perut oleh ibu adik Firdaus, Puan Lola.

Facebook ibu adik Firdaus dijejaki dan digelar iblis, syaitan, kejam dan sebagainya. Sedarlah wahai rakan sekalian, ini tidak lain hanyalah fitnah yang amat tidak bertanggungjawab para pemberita, generasi "mohon share" dan keyboard warrior terhadap ibunya.

Ketika berada di Wad, saya turut berpeluang untuk bercakap dengan Kak Nor (Dalam gambar, yang sedang memeluk Firdaus) yang merupakan jiran,bekas penjaga adik Firdaus, dan juga sahabat baik Puan Lola.

Menurut Kak Nor, Puan Lola amat menyayangi Firdaus walhal tidak pernah sekalipun dimarah apatah lagi dijentiknya Firdaus. Walhal, keprihalan Firdaus diketahui oleh jiran sekeliling Flat tempat tinggal mereka kerana semasa Kak Nor masih lagi menjaga Firdaus, dia selalu dibawa main bersama kanak-kanak lain di perumahan tersebut. Dan Kak Nor telah menjaga Firdaus sejak dia berumur 4 tahun lagi. Namun begitu, akibat urusan yang tidak dapat dielakkan Kak Nor berpindah ke Gemencheh.

Akibat ini, tiada lagi siapa yang sanggup menjaga dan membela Firdaus semasa ketiadaan Puan Lola ke tempat kerja.

Dan disinilah bermula kisah dimana Puan Lola terpaksa meninggalkan Firdaus berseorangan di rumah akibat terpaksa bekerja menampung belanja keluarga. Dia bekerja di KLIA dan gajinya hanyalah sedikit yang amat sangat. Anak kedua Puan Lola yang berumur 6 tahun (Turut berada di hospital dalam wad yang sama kerana Puan Lola ditahan) menpunyai kondisi "Hyperactive". Puan Lola juga diberikan ujian kesihatan dan beliau sendiri sakit. Masya Allah besar ujian keluarga ini.

Puan Lola menanggung perbelanjaan sewa rumah, perbelanjaan motor perubatan, menghantar wang kepada ibu bapanya di Sabah dan macam-macam lagi dan akibat kepayahan ini, mereka hidup sekangkang kera sebagai mana anda boleh lihat dalam rumahnya yang kosong. Untuk menambah pendapatan, Puan Lola mencari dan menjual tin kosong dan juga kotak-kotak. Masya Allah.

Dan jika kita persoalkan mengapa hanya diberi pakaian reput kepada Firdaus,

"mak dia tak mampu ke nak beli baju RM5 sekalipun?"

Jawapannya senang, ya mereka teramat miskin hingga hendak beli baju baru pun tidak mampu.

Untuk menguatkan lagi pendapat kami terhadap Puan Lola, kebetulan datang dalam wad tadi bersama saya adalah seorang lelaki yang merupakan ahli NGO kawasan perumahan Puan Lola sekeluarga. Beliau pernah bekerja denga Puan Lola selama 6 tahun di KLIA dan beliau turut mengatakan bahawa apa yang masyarakat perkatakan terhadap Puan Lola adalah salah sama sekali. Beliau seorang yang lemah lembut, rajin dan selalu kerja "overtime" untuk mencari duit lebih bagi menampung keluarga.

Situasi kini adalah Kak Nor menjaga Firdaus dan adiknya di Wad kanak-kanak tersebut jika berkesempatan dan beliau tanpa meminta sesen pun berulang alik dari Gemencheh ke Seremban untuk menjaga adik.

Firdaus. Sepanjang saya di Wad tadi, adik Firdaus kerap kali memanggil "Mak..." "Makk..." sambil memeluk Kak Nor yang masih lagi diingatinya. Kembalikanlah Puan Lola kepada Firdaus yang mana beliau kini ditahan untuk direkodkan keterangan. Moga Allah pertemukan mereka semula dengan secepat mungkin, insya Allah.

Sehubungan itu kami semua yang hadir petang tadi dalam Wad itu sepakat bersama ingin membetulkan persepsi yang salah yang digambarkan oleh media massa, generasi "mohon share" dan juga keyboard warrior terhadap keluarga Puan Lola. Moga Allah dapat permudahkan urusan mereka dan kita semua, insya Allah.

Tidak percaya dengan apa saya tulis nih? Pergi lawat sendiri adik Firdaus di Wad Kanak-Kanak Hospital Seremban. Tiada satu pun calar atau parut dera pada adik Firdaus, yang ada hanyalah kesan kasih sayang ibu yang bersusah payah menjaga si adik meskipun ibunya sakit dan tidak mampu...

Kesimpulan yang boleh dibuat adalah :

1 ) Kita seharusnya malu dan harus rasa bersalah terhadap Puan Lola atas Fitnah dan tohmahan yang disebarkan. Mohon maaf kepada ibu adik Firdaus jika berkesempatan. Kita harus ingat, jika orang kutuk mak kita kita mesti akan marah bukan main lagi dan akan membalas perbuatan terkutuk tu betul tak? Bayangkan anda telah mencaci ibu kepada adik Firdaus yang OKU yang tidak mampu untuk marah atau membalas perbuatan anda terhadap ibunya. Anda patut malu dengan diri anda dan segeralah bertaubat.

2 ) Kita tidak boleh menuduh melulu tanpa membuat siasatan terperinci terhadap sesuatu perkara. Silap langkah maka ianya menjadi Fitnah. Ingatlah Fitnah itu dosanya lebih besar dari membunuh.

Mampukah anda tanggung dosa itu diakhirat kelak ? Wallahualam.

3 ) Tanamkan sikap membantu kepada orang yang susah, jangan tunggu NGO ataupun orang datang kutip derma baru nak tolong. Cari dan berkawanlah dengan orang yang miskin dan susah. RM1 bagi anda mungkin sedikit, namun bagi mereka ianya tidak ternilai. Bersedekahlah sentiasa, meskipun harta di dunia kurang, harta dan pahal di akhirat berkali ganda Allah akan balas.

4 ) Apa kata kita buat satu derma kilat, kumpul duit untuk rawatan dan belanja Puan Lola, Adik Firdaus dan adiknya yang berusia 6 tahun tu. Kalau rumah anda ada kipas, kerusi ataupun meja baju lebih ke, kumpul dan derma kepada mereka. Kan lagi bagus macam tu. Marilah besedekah kerana semua ini amalan yang digalakkan agama Tak rugi pun kita, lagi untung ada.

5 ) Tolong share post ini. Ada pepatah mengatakan "Lying is bad, but hiding the truth is even worse". Sebagai seorang yang bertanggungjawab, kongsikan post ini kepada semua supaya kebenaran diketahui umum. Insya Allah hanya Allah dapat membalas jasa anda.

Walahualam.

Sekian,

Muhammad Kamal Zawari @ Asamkipas

P/s : Hanya mampu tersenyum, jawapan ada dalam benak fikiran belaka...erm..

7 comments:

  1. Anonymous25 June, 2014

    Hmm propa je cerita ni. Allah lebih mengetahui segala yg berlaku.

    ReplyDelete
  2. Anonymous25 June, 2014

    xsalahkan siapa2 pon sbb kita xtahu cerita sebenar. tp bila difikir2 kan blk. baju pon xbole bg ke kt bdk 2? ibunya pakai tudung bling2 ade lak duit beli. then bilik mcm xde masa lngsung utk bersihkan. seolah2 masa utk tidur pon xde. mkn lak xyah ckp la tgk bdn mcm 2 mcm sminggu skali dpt mkn. xdinafikan ibunya mungkin ada mslh tp xkan smpai anak jd mcm mayat hidup. org susah kat bersamamu duduk dlm pondok pon xde smpai anak jadi mcm 2.

    ReplyDelete
  3. Anonymous25 June, 2014

    Susah mane pun hidup.. xkan susuap nasi xbole bagi kat anak...kata anak dia umo 6 tahun.. tp skang 7tahun ygsi firdaus tu skang da 15 tahun.. cerita ni mcm pelik cikit ngn background tu..maaf la memang sy xnafi kan kalau family susah or sakit.. itu ujianNya.. mgkin ad hikmah..tp xkan seorang ibu snggup tinggalkan anak sendiri dan makan buangan sendiri.. maaf la..cuma sy xbole terima ngn apa yg dibuat kpada firdaus...

    ReplyDelete
  4. Anonymous25 June, 2014

    x mampu x ape,tp klu kte tgk tpt tidur adik tu mcm mne,spt tot anjing taw x,seorng ibu Ker wt ank mcm 2..sy pn susah gak yg bkerja seorg,nak 4 yg sulung drj 5,tp x Der la anak sy mcm 2,..ney yg org tua2 kata da terantuk br tengadah.

    ReplyDelete
  5. Anonymous06 July, 2014

    beli maskara ade duit plak..???

    hahaa... stupidity revealed....

    ReplyDelete
  6. saya dh baca sampai abis artikel tulisan atas & tak sikit pun cerita psl kepeluan utama manusia. MAKAN. Diceritanya psl baju. Amender ni??? Semoga Adik Firdaus tenang di sana. Al Fatihah.

    ReplyDelete