Sunday, April 14, 2013
[INFO] Asal Usul Datangnya Maksud Rock Kapak (3 Gambar)Ketika itu, ianya dikenali sebagai zaman 'Rock Kangkang'! Kenapa dipanggil zaman rock 80an zaman 'Rock Kangkang' ek?

[INFO] Asal Usul Datangnya Maksud Rock Kapak (3 Gambar)


Lu tengok jer style posing kumpulan2 rock pada pada zaman tu.

Disebabkan seluar mereka yg sempit lagi sendat, sebab tu mereka terpaksa mengangkang kan kaki apabila bergambar atau beraksi di pentas. Kalo tak, nanti boleh terselit celah spender dan perot kao bole menjadi senak.


Macam mana timbul perkataan 'Rock Kapak'? 

Statement yg selalu buat orang selalu confuse dan kerap kali di misunderstood kan.

Tapi kajian theory aku menunjuk kan bahawa, 'Rock Kapak' itu bermula dari perkataan 'Rock kapa' -without the 'K' at the end.

'Rock kapa' adalah shortform dari gabungan perkataan "Rock kah atau apa?" (Terjemahan omputih: "You rock? or what?"


Dulu, kalo lu orang pegi tengok konsert rock, time show nak start, pasti vokalist kumpulan rock itu akan diri depan stage dan jerit kepada penonton:

"AMACAM LU ORANG SUMAAAA??!! LU ORANG MAU ROCK KAPA..??!!" (how are you guys? you want to rock or what??)

So dari situ ler bermulanya perkataan 'kapa' dalam kamus mat rock dan menjadi ikutan mat-mat rock pada zaman itu.

Dalam ayat2 perbualan seharian juga, perkataan rock & kapa juga ader diselitkan demi mencerminkan 
jiwa & sanubari seseorang rocker itu.

For example:

Apabila kita nampak member pakai style sikit, kiter musti puji...

"Wahh! Pakai sluar search kapa?" Or "Lu rambut dindong rock kapa??"

ATAU, kalo kita nak tegur member yg tgh jalan sorang...

"Dengar walkman sorang lagu rock kapa??"

ATAU, nak kenal-kenal dgn minah, abeh tu nak ajak dia gie ehemm ehemm.

"Fewwwiittt...jamboo minah nih. rock kapa??"

So, perkataan rock & kapa memang tak bole dipisahkan pada setiap ayat-ayat mat rock itu.

Mungkin dari situ lah ianya merebak dari satu molot ke satu molot mat rock yg lain. 

Oleh kerana sebutan itu telah dipassing dari berjuta-juta molot ke berjuta-juta telinga, maka sebutan itu pon bertukar-tukar. Ianya menjalani satu transformasi dalam sebutan dan keaslian dan sebutan asal nyer telah hilang.


Maka, dari situ lah sebutan 'Rock kapa' telah bertukar menjadi 'Rock Kapak'.

So, conclusion aku, perkataan 'Rock Kapak' itu terbit dari sebutan dan pendengaran yg salah, tetapi ianya masih terus digunakan oleh mat-mat rock selepas zaman rock kangkang.

sumber sepuloh tin sardin 


0 comments:

Post a Comment