Thursday, July 24, 2014
1
taska temanku menara pjd


Giliran Bekas Staf dan Ibu Bapa Pula Komen Mengenai Taska Temanku Menara PJD - Kalau sebelum ini admin ada kongsikan artikel berkenaan dengan Luahan Hati Ibu Bayi Dianiaya Di Taska Temanku Menara PJD. Disini admin kongsikan beberapa pendedahan daripada staf dan ibu bapa yang menghantar anak-anak mereka di taska tersebut dan ada juga di beberapa taska lain. 


Pendedahan ini bukanlah bertujuan menjejaskan periuk nasi pengusaha taska di luar sana tetapi sebagai panduan dan pengajaran kepada pihak pengusaha dan juga kepada para ibu bapa agar peka dan ambil tahu sebelum terjadinya perkara-perkara yang tidak diingini berlaku.

Antara komen dan pendedahan mereka adalah sebagaimana dibawah:

1. saya pernah try kje jd pengasuh dekat taska putrajaya,goverment punya building.. sya tgh cuti sem time tu..1hari je kje sbb tk tahan tgk cara diorang handle baby.. baby kecik lg,bru berlajar ddk diorang main tunjal2 kepala bg baby tu jatuh tergolek.. dah tu toddler yg bru 2-3 tahun diorng marah jerit2.. layan mmg kasar habis..tp bila parent dtg amik budak waktu ptg.. diorng punye hipokrit,sikit main lembut lg cakap dgn parent..siap nk kiss bagai baby tu.. pfffftttt…. – Intan

2. eh…same la kite…putrajaya jgak…government building jgak….keje pn 1 hr je jgak…sbb x than tgk diorg jge bdk2…tengking mcm hape….siap hentak2 pembaris ke ape ntah kt meja smpai sye skali trkejut beruk…kalo bdk ape tah lg…ade sorg bdk 2 nangis je, bile sye layan die, die berkepit je dgn sye…tp diorg marah, katenye jgn dilayan sgt bdk ni, manje…bdk 2 baru 3 tahun…pas 2 bile diorg suh bdk2 ni beratur letak tgn ats bahu kwan, bile ade yg x ltak, die pukulnye tgn bdk 2 dgn pembaris…kite yg rse nk nangis…bile mandi die suh rmai2 duduh bertinggung, die jirus je…sabun plak main bancuh 2 baldi jirus kt bdk2 2…xde makne nk gune sabun yg parents diorg bg…mknan plak, die buat sup sayur cmpur telur cmpur nasi…sye tgh xde selera…mkanan cikgu bkn main best lg…ade 3 4 jenis…bile sye tnye, diorg kate ni semua mkanan utk cikgu, amik je…pas 2 same jgak, bile ptg parents amik bkn main lembut lg ckp dgn bdk2 2..

3. Dear parent, im working mother of two, just nk share skit experience, bila kita hantar taska, kita memang x tahu apa yg pihak taska ni buat kt anak kita, either jaga dgn baik or tidak. Beri susu or makan dengan sempurna atau tidak. Tp sebaik baiknya we hv to believe dgn our own guts, kata hati seorang ibu ni or bapa selalunya betul, kekadang kita rasa x sedap hati je hantar anak g taska…plz really2 check mesti ada yg x betul, dun wait…jgn smpai terlambat..carilah pengasuh lain or taska lain, xpe…10 kali tukar taska pn xpe…janji anak2 selamat, parent senang hati… kalau anak kt rumah x nangis, x bnyk kerenah, i believe kt taska pn mcm tu jika cara penjagaan yg baik. My elder son, pindah taska baru always ckp…xnk teacher..x nk teacher…bila tanya diaorg kenapa..ooo ckp xde pape…kejap je dia nangis, until one day ada aktiviti kt taska i dtg…there is new teacher tanya i…anak puan ni x bercakap ye…lambat cakap… i was so shock bcoz my son so talkative sampai u x larat nk layan…then i discovered yg dia x suka one of the teacher kt situ…my husband ckp there is one day dia hantar anak…anak i menangis mcm nk rak..pujuk2 dia nk masuk taska tp dia mcm cari2 something, kebetulan the teacher yg i ckp tu xde, then dia ok je…my husband notice bende ni few time, bila si teacher ni xde…dia ok je nk pg taska. Xde nangis mood baik…he just only 2 years old..dia x tau how to tell the parent perasaan dia..or apa yg berlalku kt taska…somehow dia punya behaviour kita bole kenal…there is something going on there….bukan nk tuduh..tp bila i hantar new place..ok je dia….bla lalu je area taska dia..selamba je dia ckp nk teacher…nk teacher…bila tanya teacher baru, elok je teacher ckp dia bnyak ckp, bnyk tanya….bila blk umh tetiba dgr dia menyanyi la, mengaji..baca doa which is yg kita x ajar dia tau…means dia dijaga elok di taska. Same goes to adik dia my youngest…dia ni memang kt nangis..that one i admit…berak nangis, lapar nangis badmood lg la nangis…ms i hantar mula2 letak dlm car seat mcm rocking chair, so oklah…nothing to complaint…pastu there is 1-2 incident bila hantar dia org ambik..pastu bila patah balik hantar brg tertinggal, diaorg baringkan je atas lantai xde alas apa2, cammon la we all bekalkan tilam utk anak i apa..mana pergi…pastu ada 2-3kali my husband fetch anak dibiarkan berak…no wonder la budak tu menggeliat2 menagis, smpai nk drive blk rumah pn susah….bila i msg owner tanya…oooo teacher tu x notice anak i berak, sedangkan my husband said tahi dia dh kering dh kt bontot…x sure berapa lama dh baby i berak….tdo mlm menangis2…mcm something was going on…mengingau…mcm2…hati i memang x sedap…bila ada merah2 kt badan..tnaya teacher 1 kata x tau, tanya teacher 2 kata semut gigit…dh mcm main tarik tali…sorang nk honest…sorang nk cover…pastu b4 i change new place ambik anak manjang menagis or lepas menangis…we all dh x tahan….change new place…everything ok…better….alhamdulillah …. teacher baru apa x kena b4 tanya dh kasibtau…awal2 dh whatapp…anak x tido ke…demam ke apa….so apapun yg i nk ckp ni…as a parent we should know our own guts…maybe…anak kita x sesuai dgn taska or penjaga…so get alternative…dun wait…until apa yg x diingini berlaku…sijil jkm perlu…tp hanya pada kertas maybe….practical blum pasti…anak kita maybe x serasi…x kata anak kita didera ke apa…maybe x sesuai…so get other place….as a parent we should thank to nanny yg tlg jga anak kita,,,yes we pay them but yet they r still human…got feeelings too…so kita kena jga hati dia jgk…dia happy anak kita happy…x rugi bt baik ni..0.mak i pesan…klu ada rezeki lebih hulur la kt nanny as a token as appreciation..eventho rm50 pn dia akan appreciate…thats y x-nanny anak i kt kl dlu smpai sekarang keep in touch dgn i…tanya khabar anak2…x rugi…turun kl nk shopping leh hantar umh nanny…hehehe…nanny pn seronok leh lepas rindu kt anak2… – Norish

4. Saye pon penah antar ank ke taska ni…memg menyakitkan hati.bukan stakat xbg minum susu,adeke patut dia letak ank sy yg belum pndi duduk 1 bby cot dgn budak yg dh pndi berdiri..klo dipijak ank sy cmner…1lg diorg mmg suka bedung,bdk 7bln pon nk dibedung alasannye klo x bdk xmoh tido…mmg sakit hatila…mcm2 yg sy nmpk…mmg ptt ade bdk smpi meninggal kt taska…sy dh mengadu ngn owner tp diorg xbuat pape pon….. – Norfaridah

5. Sgt ssh nk jmpa taska owner n staff2 nye perangai elok2…mcmtu la yg jd kt ank sy.ank sy smpai meninggal kt taska.sme la ngn sy, xhalal dunia akhirat..taska owner pn xde mnta maaf ngn sy.sebaliknya cbe slhkn parent seboleh mgkin..mmg krg ajr.smpai mati xkn dilupakn – Yuhanatashi

6. sy pun penah htr ank kesini. smpat 4bulan jugaklah.. setiap hr suami amik anak menangis lapar. susahtnak drive. especially bila ank minum 2btol je. nak tnya srba slh tp tnya jgak. alasan dia xckup staf..boleh ke cmtu? xckup staf anak lapa.. kdg2 sy rajin gak stay pg2 susu n tidokn anak sblm g keja. baby nangis nak susu smpi hisap kain selimut. menangis xsggup tengok n kdg2 sy bg jari sy..pengasuh adaje tp dtg tengok, ckp nak buat susu tp lmbt smpitdah trtdo.. xtau nak ckp. mcm2lah.. ada gak dpn mata sy letak baby mcm baling bntal smpi trgolek, nsib baik atas toto… tp ada gak pengasuh yg ok. yg baik hati..kte boleh nampak dia ikhlas..yg xok ni salu bila dgn parents muka nk xnk je layan..so imaginela cmne diorg lyn anak kita.. bersgka baik mmg bgus cuma berjaga2 lbeh baik.. soal anak, bukan benda main2.. msa nk kuarkm ank sy bg sekali surat aduan. wallahualm xtahu diorg monitor atau x.. – Ramlah

7. Kesian kat baby kakak ni.. tapikan just nak share sikit, saya ada hantar anak yang berumur 5 tahun di tadika tu. Dalam satu kelas ada 25 orang and cikgu yang handle ada 3 orang. Diorang memang dilayan dengan baik. Compare to kanak2 di taska.. cara layanan agak berbeza mungkin sebabnya penjagaan baby and kanak2 bawah 4 tahun ni agak complicated that’s why pengasuh pun stress. Maklumlah seorang pengasuh kena jaga sampai 3 ke 4 orang babies. saya selalu tengok babies dimandikan di waktu pagi, walaupun depa pakai air panas still x sesuai sebabnya air cond kat taska tu tersangat lah sejuk.. so memang x surprised lah kalau ada parents yang ambil anaknya tak bermandi. Pernah jugak saya Tanya pada pegasuh baby tu kenapa x mandikan tengah hari sedikit, depa kata takut tak sempat sebb banyak lagi baby yang nak dijaga. Kesin tengok baby2 menagis kesejukan. Tapi pada pandangan saya, location dia sahaja dah x sesuai untuk dijadikan taska.. tadika memang ok.. tapi taska.. sangat lah tak sesuai. Parents sendiri boleh nilai kot. Nasihat saya pada parents kat luar sana. kalau nak hantar anak anda ke tadika disini. memang bagus sebabnya.. cikgu2 dia.. Cikgu Su, Cikgu Mya and Cikgu Farah memang baik tapi kalau niat anda nak hantar anak ke taska.. better lupakan sahaja sebabnya suasana taska tersangat lah sejuk, baby pun ramai.. pekerja work under pressure.. – Siti Harnani

8. Ibu sya seorg pngasuh yg xde sijil jkm . . dr sy skolah kami 4 beradik tlong ibu mengasuh . . ade satu mase ibu jge smpai 13 org . . smua dlm lingkungan 6thun ke bawah . . tp memg klau time tdo smua tdo . . time maen smua maen tp memg xley lpas tgn . . lg2 klau ade bby . . skit poun xley lpas pndang . . ibu sy lbey suka klau ibu bpa msing2 bwa bekal dr rumah . . tp ade jnis budak yg kuat mkn, nk mkn 2,3 kli poun xpe . . ibu pling mrah klau kami naek tgn kt budak2 tu . . sdangkn klau bdan bdak2 tu ade ksan merah poun ibu dah mngamok kt kmi . . pdhal budak2 kdg2 lsak dan xbley nk kwal . . tp ibu bapa mereka sndri pham dgn prgai ank2 mereka . . cuma brkongsi crta . . klau hati ikhlas org laen dgn sndri nye akan nmpak keikhlasan dr prbuatan kita . – Nurhidayah

9. Kes puan sama mcm anak sya…cme bezanye taska yg berlainan..susu yg dibuat terlmpau pnas,taska bgthu ank sya xnk menyusu,xnak tdo….diorg yg kje kat taska ni nak duit je..kalu xreti jage baby xyahla kje kat taska..bila anta kat pngasuh bru,langsung xde msalah… – Rohanizah

10. Saya pernah jaga anak orang persetujuan x smpai 24jam…mlm ni dia jmpa merayu minta tlg jaga ank sbb pengasuh yg ada sakit sbb dah tua..disbbkn sy kahwin satu tahun lebih masa tu masih x hamil dan keinginan nk anak, sy jaga dan curahkan kasih syg mcm anak sndiri smpai duit upah yg parents dia bg abis kat anak dia blk sbb kami slalu bawa jalan2 dan selalu manjakn dia…smpaikan anak dia x nak ikut parents blk rumah dan tidur dgn kami…sehinggakan kami rasa ralat tgok anak dia x nak blk rumah, kami pun ikut serta tido rumah nya…Sungguh x sangka dirumah bapa nya yg layan anak, mandikan anak, tukar lampin, rumah mmg x masak mkn luar je…si ibu sibuk membelek diri sendiri…patutla si anak x nak blk rumah…slps 2 minggu si ibu complain pd sy baju anknya semua x muat dh kecik sbb anak makin membesar dan kuat mkn…sy plak suka msak, suami kalau ade dirumah kjap2 nk mkn…so sikecil tu pun mkn skali…parent dia pernah menjamu selera dirumah kami, sibapa puji dan suka mkn dirumah, siibu plak buat muka..esok hari dtg hantar anak skali dgn mknn yg bru first time dia bg dia masak nasi dan sup ayam..tp ayam dan kentang dlam sup tu mcm ayam org dewasa mkn…punya la besar gedabak…ayam sekali ngn tulang …dah la nk bg anak umur 2 thun lbeh utk mkn…sy slalu masak khas utk anak dia sbb anak dia dh mula nk mkn sendiri x nak bersuap…biasa la kanak2 suka mengikut ape kita buat kn…jd sy slalu bg isi shaja dan asing tulang supaya mudah utk dia mkn…x smpai pkul 10 pg sy nk panaskn mknn yg siibu msak lauk dh basi…mungkin bawang x tumis dgn btol atau kentang x empuk atau ayam x cuci bersih…x tau la nk ckp mcm mna…Selepas 2 bulan sy jaga siibu mula buat muka dan akhirnya dia x nak hntar lg anaknya…mungkin sianak dapat rasakan siapa yg beri kasih sayang yg sejati… dia makin jauhkn anak nya dgn kami…dan trus x hntar…
masih merindui anaknya…anak org kan ape kita boleh buat…cuba utk bertemu tp pelbagai alasan…dan sy masih belum hamil lg…teringin nak anak… – Dyana

11. Assalam semua…saya pemilik sebuah taska..tujuan utama taska saya..sbb dulu masa saya bkerja tgn anak saya bumur 1 lebih tercabut dr tulang rawan tp pihak taska x ckp apepe..mlm x boleh tidur gi doc pg baru tau..so saya tanamkan dlm hati sudahlah..i jaha sendiri dgn anak org lain…dr lecturer tesl saya smbung blajar masters in e.c semata2 utk anak dan anak org lain di kwsan saya dimana majority adalah chinese so susah cr tpt utk melayu..bila saya baca ni sgt sayu hati saya tapi saya takkan nafikan..jika cerita pal jkm..mmm…x payahla..itu semua hanya pada nama :(
Pesan saya…betul..check on your child..buat mengejut..tanya mcm2..saya pun pernah buat salah juga tapi kitabelajar dr kesalahan..alhamdulillah saya gembira dgn anak2 saya semua..27 org semuanya… :)  – Yatt

12. salam..sy pon dulu pernah anta ank sy kt situ.mmg xpuas ati sgt ngn cara diorg jaga.depan mata sy dia cuci botol lalu ngn air cm tu jer.pdhal sy da bekal kn berus ngn pncuci botol.sudah ye ank sy kena rotavirus.evry month ank sy akn chck in kpj ampg putri dsbbkn stff2 n majikan yg xamik port bile parent pgadu psl kecuaian stff dia..alhamdulillah ler da diberi ptunjuk stop trus dr anta kt situ.hnya Allah je la yg mbalas apa yg diorg kt budak2 yg xbdosa ni.ingat nk dpt ank cm soping kt mall.esk da kena batang idung sndr bru nk mnyesal.. – Dzura

13. Saya juga pernah hantar anak ke sana. Bukan puan sorang je alami, Ramai kawan2 pejabat saya malah saya sendiri dh bawa keluar anak dr pusat jagaan disitu. Sebelum taska tersebut belum beroperasi (masa tu masih dalam pembinaan dan pengubahsuaian lg bangunan PJD tu) kami siap dibawa melawat setiap sudut dalam taska tersebut oleh en Hussin. Macam2 yang dijanjikan ada itu ini. Memang kalau dengar sangat menariklah tp bila dah beroperasi lain pula jadinya. Katanya ada katil tp anak kami tidur atas lantai tanpa alas. Ada pula kawan saya yang anaknya bila balik rumah je kebulur. Lapar sangat. Bila disiasat, anak2 tidak dibagi makan. Nak minta refund memang payah. Macam2 alasan. Harap owner taska tersebut insaflah sebelum makan duit haram banyak sangat. – Seri Pesona

14. Kalo bab taska ni saya memang ada 3 pengalaman berbeza utk 3 taska dlm masa 3 bln… masa anak kedua 3 thn lalu. Maaf kalo komen saya ni panjang
Taska 1
Mula2 ok. Baby saya tido buai so saya bawa bouncer. Bouncer patah then saya bawa yg baru. Nak jadikan citer Allah nak tunjuk..saya terjah taska tanpa bgtahu.. lps bg salam dan terbuka pintu taska.. tengok2 anak saya tido dlm bouncer lama yg patah..bouncer baru letak baby lain..banyak cantik… benda ni jadi lps pekerja taska yg baik dgn saya tu berhenti keje. .terus saya call owner dan complain.dan tak anta dh lepas tu. Masa amik brg anak2 sket pon owner tu tak mintak maaf.ada lg citer dr pekerja taska yg baik dgn saya..owner ni mmg teruk.dibeli ayam busuk utk bg budak2 taska mkn. Smpai budak taska kata x sampai hati nak masak bg tp terpaksa. – Nana

15. Says ta nafikan benda2 tu berlaku dekat taska.. Sbb lepas spm sy pernah bkerja dtaska.. Sy sbgai pekerja pon tkejut dgn perbuatan rakan skerja sy yg sgt2 kasar jaga bb.. Nak dtegur sy bdk baru. .pernah skali dia pernah cubit bb bumur 6 bulan sbb bb tu xnk tdo.. Sy punya la geram.. Sbb sy jaga kanak2 1thn ke atas Kat bilik sbelah.. Terdengar mulut dia membebel mrhkan bb tu.. Sy msk bilik trs sy angkat bb tu .. Rupanya dia berak.. Mcm mn la dia nak tdo… Yg pngasuh tu takan tade hidung boleh bau kot taik bdk tu… Baru seminggu Kat situ sy nmpak mcm2 pkara yg menjengkelkan jd sy repot dkt bos sy.. Sudahnya gaji bulanan sy yg kena potong.. Bila sy tnya dia boleh jwb yg sy kerja ta bagus.. Sy tnye knp pulak.. Sdgkan sy buat semua kerja ..kerja perkerja ksygan dia tu pon sy yg buat… Rpenya die mrh sbb sy buat repot tntg pkerja die yg dah btahun kerja..sblom ni xde mslh ktenya.. Bila sy msk kononny sy bnyak mnyibuk Dr buat kerja… Sy rse ta slh kalo sy tegur sbb sy sndiri Ada Ank saudara.. Jadi jln yg terbaik sy berthn kerja dkt situ smentara.. Spaya sy bole pertahankan kanak2 dkt situ..Dr taniaya.. – Sazatul
16. dulu saya pnh keja kat taksa.. tp tak leh than ngn sikap pekerja kat situ… kes bju budak hilang.. penderaan mental kanak2.. biarkan kanak2 tu ngis… letak jer bby tu kat ctu.. lpas tu tgal… smpat keja 5 bulan jer.. lpas tu sambung blja.. makan budak2 tu pun bukan ikut jadual… main hentam kromo jer nak masak apa… – Fyda

17. Kebanyakan taska cm tu..
Spupu sya kerja taska..
dia ckap getah sentiasa di tngan diorang..klu budak2 buas diorang baling getah tu..ya allah xsangup nk tngok bby sakitn menangis..nk mngsuh baik antar kt umah org bgus..diorang jga dgn kasih syg..mngasuh 5 org pon ttp jga dgn elok..yg x suka tngok kt pampers ammar tu..sakit hati btol..tu bru gmbr tu ja..klu ambk gmbr amar di bedung smpai kt muka mmang lgi skit aty tngok..kejam betol!!!! – Rishu

18. sy juga penah antar baby ke taska,tapi bkn kt PJD tu laa..slh 1 taska kt trgganu ni..1 ari je sy anta..blik dr taska ptg tu,pegi taska tu dgn husband..tngok baby sy lain mcm je sy tengok..tp sy diamkan aje dlu..sbelum maghrib ptg tu,dia merengek2,x bukak mata,x bergerak..menangis je..mlm xleh tido.merengek smpai pagi esok..pagi tu,dia jd lembik sgt2..ase susah ati sgt,husband da kena pegi belayar..baby x berhenti merengek n menangis..sedih sgt tengok keadaan dia..2 org kakaknya ckp,adik jatoh kt skolah,umi buat..adik nangis2,umi x pujuk..kakak yg pujuk adik..kakak2 nye umo 4 dan 5 tahun..baby sy masa tu 6 bln..masuk ari ke3,bru sy bwk baby g klinik..menyesal sgt2..knapa la sy x bwk anak ke hospital trus..pas hmpir sejam setengah kt bilik doc, sebelum balik,doc tanya,adakah sy nak sue pengasuh trsebut?sy jwb,tak..jika dia jujur,dia da gitau sy..ini x, bila sy tanya,dia ckp xde jadi apa2,baby ok je,cuma susah nk tido..x apelah..jka 1 ari nnti dia sedar tuk mnta maaf,sy terima.. – Farrah

19. Pernah hantar si kakak time tu tahun 2012 umur dia 3 tahun termasuk cousinnya umur 2 taun@branch putrajaya..time tu kitaorg dah desperate sbb xder tempat nak antar..sebab taska ni bawah ofis hubby..boleh diaorg serve kan toddler ni ngan makanan yang dibeli@kafe ofis..sedangkan bdk² ni ada menu harian kan..alasan bos x antar stock bahan mentah..and saya ada bekalkan juga liquid cleanser botol susu tu leh deme kata botol tu kena gigit ngan tikus..pelik bin ajaib..bayaran dah la mahal dh tu xder input lnsg yang bdk² ni dapat..masa majlis ramah mesra tu kemain dimomok²kan dengan janji² manis..bdk² akan bljr komputer, ngaji Iqra bla²..tp pc pun xdak..semua nak minta sponsor..last² ada gak tv seketul tu pun yg 14 inci kot size nye..tiap² bulan anak² akan diberikan pemeriksaan kesihatan oleh dr (wife hussin)..dh nak ujung² anak sy nak berenti tu br ler buat..sijil ngan JKM pun xdak lagi time tu..time tu cgu² nye bdk² lepasan SPM & selalu bertukar².. – Yana

20. ya Allah..saya pon pernah terkena..taska s alam..anak saya mase 2 2 tahun.. klu balik rumah belom masuk pintu rumah die dah mntak nasi..6 bulan jugak say ant kat taska2..tp orng taska 2 sllu ckp kat saya anak saya x kuat mkn n x nk mkn..pdhl klu kat rumah pantang nmpk mknn..cnfrm die makan..nsb baik sya pindah rumah then carik pengasuh persendirian (mak cik) byrn lebih murah n yang best nye klu balik umah saya ciap offer mknn kat anak saya tp die x mau makn

( nmpk sngt die cukup mkn kn). then spenjang ank sya duduk di taska, setiap malam die akan menagis mcm terkejut2..Ya Allah, ape lah yang diorang penah wat kat anak saya ka.. – Norasidah
21. Saya juga ade pengalaman menyakit hati masa keje n terpaksa antar anak2 ke taska..mmg teruk taska tu..bilik bb mcm tandas awam! Pampes ade najis dlm bilik.bau xyah ckp la…dapur kosong..tah amik mknan mana la bg bebudak mkn…geram sgt kalau ingat kan.pas I report…baru tau mcm2 hal taska tu..skanh da tutup… – Elly

22. Saya pn prnah alami peristiwa mcm ni. Br hantar anak ari pertama, abg dia ngadu, adik yg br umur 6 bln dh di masukkn ke walker. Lepas tu, bila anak saya lapar, dia follow pengasuh buat susu. Dgn kaki budak pengasuh tu tolak walker n anak saya terhantuk ke dinding. Gila! Nasib baik abg dia ade ngadu. Terus saya cari makcik pengasuh instead anta ke taska. – Dallie

23. Sy pnh tolong bks pekerja taska br seminggu keje buat report polis n jkm ttg salah laku owner taska on behalf. Tp owner taska putar belit citer ape nth n sampai skg tkde ape tindakan diambil terhadap taska tu. Sampai skg masih beroperasi. Tanggungjawab sosial sy dah hbs. Jawablah dkt akhirat nt. – Norliza
Harap pihak berkenaan ambil perhatian kes ini. Jangan remehkan isu pusat jagaan bayi ini. Ini tidak, bila sudah terjadi ‘sesuatu’ baru nak bertindak. Selain itu, kepada ibu bapa juga pastikan anda senantiasa memastikan anak-anak berada dalam keadaan baik di taska. Semoga kejadian tidak diingini boleh dielakkan. Insya Allah…

p/s: tak kisah la anak dihantar dimana-mana pun, di rumah pengasuh mahupun taska, sebagai penjaga and parents, kita wajib peka dengan setiap perubahan yang terjadi pada anak-anak. Nak harapkan kanak-kanak cakap, susah. Jadi parents la yang perlu sensitif dan ambil cakna. =) 
Kalau korang ada lagi pengalaman dekat taska, boleh sharekan pengalaman korang kat ruangan komen. 


1 comments:

  1. Sejak saya mengandung..suami terus suruh berhenti kerja dan tumpukan perhatian kepada anak..walaupun saya masa tu sebagai penjawat awam, saya terpaksa lepaskan jawatan sebab nak hargai rezeki ALLAH S.W.T..suami saya banyak tgk kat youtube dan blog pasal pengasuh yg x ikhlas nak buat kerja.. skg ni bile keluar cerita mcm ni..lagi la saya takut nnt utk pilih tadika yg betul.. harap admin klu ada info ttg tadika yg berkualiti , mohon share utk di jadikan rujukkan..

    ReplyDelete